31-3-23 - Nieuws - Loopbaancheque: wijzigingen bij aanvraag en uitbetaling - nieuwe schermen registratie (update)

Er zijn binnenkort wijzigingen voor de loopbaancentra en voor de burger.

Update 3 april 2023: correctie: er zullen voor de burger wijzigingen zijn bij de aanvraag van de loopbaancheque vanaf 12 april én vanaf 1 mei. Welke wijzigingen wanneer gebeuren lees je in dit nieuwsbericht.

Wat verandert er voor de loopbaancentra?

1. Vanaf 12 april wijzigen de schermen in de registratiemodule Loopbaancheques

 • De wijze van registreren in de registratiemodule Loopbaancheques blijft dezelfde.
 • De overzichtschermen in de registratiemodule Loopbaancheques worden vanaf 12 april uitgebreid met extra informatie.

2. Vanaf midden mei betaalt VDAB (en niet meer Edenred) de loopbaancentra uit

 • De registraties die je voor 28 april invoert, handelt Edenred nog af. Op 1 mei betaalt Edenred de loopbaancentra de laatste keer uit. Vanaf midden mei betaalt VDAB voor de eerste keer de loopbaancentra zelf uit.
 • Vanaf juni geeft VDAB elke eerste en zestiende dag van de maand opdracht om de loopbaancentra uit te betalen.
 • De betalingen door VDAB gebeuren op je huidige rekeningnummer, maar dan van het ING-rekeningnummer van VDAB: BE0837511176213. 

Wat verandert er voor de burger?

1. Vanaf 12 april

De aanvraagprocedure voor de loopbaancheque wordt vanaf 12 april klantvriendelijker

 • Een burger moet na zijn aanvraag niet meer wachten om te weten of hij al dan niet recht heeft op een loopbaancheque, maar hij ziet na inloggen in zijn VDAB-account onmiddellijk zijn recht op een loopbaancheque en de status van zijn aanvraag/loopbaancheque.
 • De schermen voor de burger zijn beter afgestemd op de nieuwe huisstijl van de Vlaamse Overheid en VDAB met meer informatie en linken naar relevante infopagina’s op vdab.be.
 • De burger hoeft niet meer af te wachten of hij recht heeft op een loopbaancheque. Heeft een burger geen recht  op een loopbaancheque, dan vindt hij in zijn VDAB-account meteen de reden. Via zijn VDAB-account kan hij meteen aangeven waarom hij denkt wel aanspraak te maken op een cheque. Deze opmerkingen van de burger worden via het systeem rechtstreeks aan het team loopbaanbegeleiding bezorgd, waardoor ons team sneller kan inspelen op vragen of opmerkingen van de burger. 

2. Vanaf 1 mei

Volgende wijzigingen gebeuren in de aanvraagprocedure voor de loopbaancheque vanaf 1 mei: 

 • De burger moet geen 24 uur meer wachten voor hij de betaalopdracht via mail ontvangt na toekenning van de loopbaancheque, maar krijgt onmiddellijk na toekenning van de loopbaancheque toegang tot de betaalgegevens: deze verschijnen rechtstreeks op zijn scherm. Tegelijkertijd stuurt VDAB ook een betaalopdracht naar de burger via mail. Betaalopdrachten raken niet meer verloren in spamfilters.
 • De loopbaancheque kan niet meer zoek raken of verdwijnen in de spamfilter van de mailbox, maar is na betaling van de eigen bijdrage onmiddellijk en permanent beschikbaar in het VDAB-account van de burger onder de rubriek Documenten. De burger kan de cheque daar steeds opnieuw downloaden en doorsturen naar het loopbaancentrum, of afdrukken en aan het loopbaancentrum overhandigen.
 • Vanaf 1 mei int VDAB en niet Edenred de eigen bijdrage van de burger.

Wat doe je om je voor te bereiden?

 • Bekijk voor 12 april de nieuwe technische 'Handleiding registratiemodule Loopbaancheques' met printscreens van de nieuwe schermen, die je vindt op de pagina 'Registratie van de loopbaancheque en de gesprekken'.
 • Verspreid voor 12 april dit nieuwsbericht naar alle loopbaanbegeleiders van je loopbaancentrum zodat iedereen tijdig op de hoogte is over de nieuwe wijzigingen.

 

Vragen of technische problemen?

 • Hebben burgers vragen of technische problemen bij het aanvragen van de loopbaancheque?
  Verwijs ze door naar het gratis nummer 0800 30 700 van de VDAB-Servicelijn, beschikbaar tussen 8u en 16u.
   
 • Heb je als loopbaancentrum vragen of technische problemen bij de uitbetaling of bij de nieuwe schermen voor de registratie? 
  Contacteer je regionale contactpersoon loopbaanbegeleiding >