18-06-2024 - Bezorg tijdig het attest einde leerweg (C91) aan cursisten met een vrijstelling

Cursisten met een vrijstelling ondervinden problemen met hun werkloosheidsuitkerig als hun vrijstelling verlopen is en ze geen C91 (Attest einde leerweg) indienen bij RVA. Druk voor cursisten met een vrijstelling daarom tijdig de C91 (attest einde leerweg) af in de Leerweg en bezorg hem aan de cursist.

Wat doe je?

  • Voer tijdig de prestaties (uren en vergoedingen) in.
  • Van zodra de opleiding of stage eindigt, sluit je de opleidingslijn af. 
  • Heeft de klant een vrijstelling, sluit dan de Leerweg af en bezorg de C91 aan de klant. 

Voor onderwijspartners over de opleidingslijn in kader van OKOT:

  • Cursist in finaliteitsjaar: Voor een cursist die in zijn finaliteitsjaar zit, sluit je voor je in zomervakantie gaat, de opleidingslijn af. Bezorg daarna meteen een C91 aan de afstuderende cursist zodat hij geen probleem ondervindt met zijn werkloosheidsuitkering.
  • Cursist die verder studeert: Voor een cursist die verder studeert in september, werk je de opleidingslijn niet af maar laat je de opleidingslijn doorlopen tot na zomervakantie. Als je na de vakantie de opleidingslijn afwerkt, maak je meteen een nieuwe aansluitende opleidingslijn aan met de opleidingscode voor het vervolgjaar.

Hoe maak je het attest einde leerweg (C91) correct op?

De cursist heeft een goedgekeurde vrijstelling gekregen en moet de Leerweg beĆ«indigd hebben. 

Check of de gegevens in de Leerweg correct zijn. Zijn ze niet correct, pas ze dan aan. Sluit de Leerweg af. Druk daarna het attest C91 af in de Leerweg. 

We vragen uitdrukkelijk om niet zelf manueel een C91 aan te maken, maar om de C91 af te drukken in de Leerweg. Waarom? Het voordeel van een in de Leerweg aangemaakte C91 is dat de gegevens op de C91 overeenkomen met de gegevens van de vrijstelling.  Als de C91 verschilt van de vrijstelling zullen RVA en de uitbetalingsinstellingen de C91 niet aanvaarden. 

Handleiding

Je vindt alle stappen in de handleiding Leerweg

Nog vragen?

Vragen of problemen bij de Leerweg of de handleiding, meld ze via het MLP-contactformulier