Nieuws

Je vindt hier nieuws van VDAB voor partners.1 december 2022 - IBO-premie geïndexeerd vanaf 1-12-2022

Vanaf 1 december gaat de IBO-premie naar omhoog en stijgen ook de loonschalen waarop de factuur van de werkgever gebaseerd is.

Lees meer >

30 november 2022 - Cursistenadministratie: Jaarafsluiting Prestaties 2022

Voor de jaarafsluiting van de prestaties 2022 moeten alle prestaties en correcties ten laatste op woensdag 11 januari 2023 om 18 uur ingevoerd zijn in MLP - prestatiebeheer. 

Vragen? Contacteer je provinciale expert MLP-coach of projectopvolger.

17 november 2022 - Voor gemandateerde loopbaancentra

 

Wil je VDAB helpen om loopbaanbegeleiding aan te bieden aan niet-beroepsactieven?

VDAB start een pilootproject waarbij we gemandateerde loopbaancentra vragen om loopbaanbegeleiding aan te bieden aan niet-beroepsactieven en daar verder onderzoek naar te doen. Interesse? Stel je dan als gemandateerd loopbaancentrum kandidaat voor dit project met deze nieuwe doelgroep.

Lees wat je moet doen om je kandidaat te stellen >


Lerend Netwerk Loopbaanbegeleiding ‘Professioneel groeien in een netwerk aan de haard’ in Peer.

Carine Drijkoningen van loopbaancentrum Itineris organiseert een lerend netwerk voor loopbaanbegeleiders. De start is voorzien 13 januari 2023.

Lees meer en schrijf je in >


Volg de online leermodule 'Oriënteren met arbeidsmarkttools' 

In deze module leer je hoe je de verschillende arbeidsmarkttools van VDAB kan gebruiken bij het oriënteren van je klanten. Bekijk het introductiefilmpje en lees wat je moet doen als je nog geen login hebt.

Lees meer >

10 november 2022 - Nieuwe oproepen gepubliceerd

Er zijn 3 nieuwe oproepen gepubliceerd.

Ga naar het overzicht van de oproepen >

9 november 2022 - Vernieuwingen in de klantendossiers vanaf 7 november: 2e update

We communiceerden op 27 oktober meer details over deze vernieuwingen, maar vestigen graag nog even aandacht op volgende:

 • De naam van de trusted advisor of vertrouwde gids (VDAB-bemiddelaar) verschijnt in dossiers van klanten die toegeleid worden na 1 november 2022. In klantendossiers waarvan jij al langer eigenaar bent, zal je nog niet altijd de naam van een vertrouwde gids terugvinden.
 • Ben je OCMW-medewerker en kreeg het dossier van jouw klant de status ‘Bemiddeling door partner’? Je moet zelf niets ondernemen.

Lees meer >

28 oktober 2022 - IBO-premie geïndexeerd vanaf 1-11-2022

Vanaf 1 november gaat de IBO-premie naar omhoog en stijgen ook de loonschalen waarop de factuur van de werkgever gebaseerd is.

Lees meer >

27 oktober 2022 - Vernieuwingen in de klantendossiers vanaf 7 november

In september en oktober communiceerden we al over de trusted advisor en de estafettestok. We geven je nu meer details over de wijzigingen in de klantendossiers en wat je vóór 5 november best kan doen >

13 oktober 2022 - VDAB lanceert de trusted advisor: bemiddelaar voor je klant, aanspreekpunt voor jou

Ieder van ons vormt, vanuit eigen expertise, een belangrijke schakel in het traject van onze klanten naar werk. Als een estafettestok wordt het klantendossier doorgegeven tussen verschillende dienstverleners. Om deze estafette naadloos te laten verlopen, zullen we in het najaar een aantal aanpassingen in het klantendossier doorvoeren.

Een nieuwe naam voor een vertrouwd begrip: de trusted advisor

Deze nieuwe term zal je vanaf dit najaar in de klantendossiers zien opduiken. De trusted advisor is voor klanten de vertrouwde VDAB-bemiddelaar, die altijd bereikbaar is en als een vertrouwde gids vanaf de zijlijn het volledige traject naar werk opvolgt. Ook jij kan als partner altijd terecht bij de trusted advisor van jouw klant. Je vindt de naam en contactgegevens in het klantendossier. 

Lees meer >

13 oktober 2022 - Laatste wijzigingen voor MLP-gebruikers

28 juli 2022 - IBO-premie geïndexeerd vanaf 1-8-2022

Vanaf 1 augustus gaat de IBO-premie naar omhoog en stijgen ook de loonschalen waarop de factuur van de werkgever gebaseerd is.

Lees meer >

25 juli 2022 - Individueel maatwerk start op 1 juli 2023

Individueel maatwerk is de nieuwe maatregel voor werkgevers die een persoon met een arbeidsbeperking aanwerven. Vanaf 1 juli 2023 kan een werkgever een loonpremie, eventueel in combinatie met een begeleidingspremie ontvangen als hij een persoon met een arbeidsbeperking aanwerft. Lees meer >

28 juni 2022 - Zie jij meer toepassingen dan je nodig hebt?

Zie jij meer toepassingen dan je nodig hebt als je inlogt? Wij werken eraan om Extranet voor partners meer op jouw maat te maken, zodat je in de toekomst enkel die toepassingen ziet die jij nodig hebt. Lees meer over de recente wijzigingen op Extranet voor partners >

21 juni 2022 - Belangrijke wijzigingen voor MLP-gebruikers (update)

Er zijn volgende wijzigingen voor MLP-gebruikers:

 • MLP-opleiding: Door een wijziging in de MLP-oefenomgeving zal je vanaf 1 juli 2022 enkel nog kunnen inloggen met Itsme of Eid.
 • Het inlichtingenblad voor cursisten moet voor elke door VDAB erkende opleiding door de cursist ingevuld en ondertekend worden. Ook bij een beroepsverkennende stage, gespecialiseerde beroepsverkennende stage, activeringsstage en werkervaringsstage laat je het inlichtingenblad voor cursisten invullen en ondertekenen.
 • Leerweg - aanpassen hoofdonderdeel: De problemen met het aanpassen van het hoofdonderdeel in de leerweg zijn opgelost. Nu kan je ook als partner de naam van een leerweg aanpassen.

Lees meer op de pagina Laatste wijzigingen voor MLP-gebruikers >

2 mei 2022 - IBO-premie geïndexeerd vanaf 1-5-2022

Vanaf 1 mei gaat de IBO-premie naar omhoog en stijgen ook de loonschalen waarop de factuur van de werkgever gebaseerd is.

Lees meer >

12 april 2022 - Voor lokale besturen: webinar gepubliceerd 'Werken als nieuwkomer' (update)

Tijdens een webinar voor lokale besturen op dinsdag 5 april om 17u30, gaf Vlaams minister van Werk Hilde Crevits, samen met mensen van VDAB en van het departement Werk & sociale economie, toelichting aan lokale besturen over werken als nieuwkomer: wat kan, wat mag, en welke mogelijkheden zijn er voor nieuwkomers en voor werkgevers? 

De opname van de webinar is sinds 6 april beschikbaar via de extranet-pagina voor lokale besturen (onder 'Voor jou als medewerker') en op vlaanderen.be/vlaanderen-helpt-oekraine

4 april 2022 - Voor gemandateerde loopbaancentra: VDAB en loopbaancentra hand in hand!

Op 28 maart 2022 verwelkomden we enthousiast 140 gasten, die 100 loopbaancentra vertegenwoordigden, op onze 5de editie van het Vlaams Forum Loopbaanbegeleiding

Lees meer over dit boeiend en hartelijk weerzien >

31 maart 2022 - IBO-premie stijgt vanaf 1 april 2022 door aanpassing GGMMI

Vanaf 1 april  is er een aanpassing van het GGMMI (gewaarborgd gemiddeld minimummaandinkomen). Dat betekent dat het bedrag van het minimumloon zal stijgen. De bedragen voor de IBO-cursist (premie) zijn ook aan dit GGMMI gekoppeld, waardoor de IBO-premie van de cursist verhoogt.

Dit is geen indexering van de loonschalen zoals begin maart 2022. Dit heeft geen effect op de factuur van de werkgever. 

Wat betekent dit concreet?

Vanaf 1 april 2022 stijgt de IBO-premie. De kostprijs van de werkgever stijgt niet en blijft dezelfde zoals bepaald op 01-03-2022. 

De nieuwe bedragen voor de IBO-premie vind je op de google-pagina IBO - Premie en vergoedingen voor de IBO-cursist.
 

30 maart 2022 - IBO: Nieuwe ondersteuning voor cursist, werkgever en IBO-bemiddelaar

We hebben 3 keer nieuws over IBO:

 • digitaal infopakket IBO nu ook in het Frans
 • digitaal infopakket IBO nu ook op maat van de werkgever
 • nieuwe filmpjes voor de IBO-bemiddelaar

Lees meer >

29 maart 2022 - Oost-Vlaanderen: Big Recruitment Actions (BRA)

Ben je als partner actief in Oost-Vlaanderen en begeleid je werkzoekenden die aan de slag willen als productieoperator, als chauffeur B of in de logistiek?

Schrijf ze in voor onze Big Recruitment Actions in Oost-Vlaanderen >

11 maart 2022 - Treintickets voor werkzoekenden in bemiddeling digitaal

Vanaf 14 maart zijn de treintickets voor werkzoekenden in kader van bemiddeling naar werk digitaal.

De werkzoekende hoeft niet meer fysiek langs te komen bij VDAB of bij de NMBS voor een treinticket in kader van bemiddeling naar werk.
De informatie voor de burger vind je vanaf 14 maart op https://www.vdab.be/mobiliteit.


Deze info is ook verwerkt in het draaiboek van jouw samenwerking.

11 maart 2022 - Laatste wijzigingen voor MLP-gebruikers

Sinds 11 maart zijn er volgende wijzigingen voor MLP-gebruikers:

 • Vanaf 14 maart kiest de burger hoe hij de communicatie van VDAB willen ontvangen.
 • Wijzigingen in verband met afsprakenbladen en eindadvies
 • Bij de consulentenversie 'Vind een Opleiding' is een filter 'Laatst gewijzigd' toegevoegd.
 • Nieuwe versie van Prestatiebeheer wordt in productie gezet.

Lees meer en volg de pagina 'Laatste wijzigingen voor MLP-gebruikers' >

1 maart 2022 - IBO-premie geïndexeerd vanaf 1-3-2022

Eind februari werd de spilindex overschreden. Dat betekent dat alle uitkeringen, pensioen en loon bij de overheid met 2% omhoog gaan. De bedragen voor de IBO-cursist (premie) en de werkgever (loonschalen voor bepalen factuur) zijn ook aan de index gekoppeld. 

Wat betekent dit concreet?

Vanaf 1 maart 2022 gaat de IBO-premie naar omhoog en stijgen ook de loonschalen waarop de factuur van de werkgever gebaseerd is.

Je vindt de nieuwe bedragen in de infofiche voor de werkgever en de werkzoekende

 

22 februari 2022 - Arbeidsmarktinformatie op maat van partners: de vernieuwde arbeidsmarktverkenner!

De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging. VDAB lanceert de vernieuwde arbeidsmarktverkenner met arbeidsmarktinformatie op maat van partners!

In de arbeidsmarktverkenner vind je maandelijkse provinciale vacature- en werkzoekendenberichten en presentaties die de arbeidsmarkt belichten vanuit het perspectief van een provincie, een sectorale beroepencluster en intensieve dienstverlening

Je kan via de arbeidsmarktverkenner ook een praktijkgerichte online leermodule volgen waarin je arbeidsmarktinformatie en -tools leert gebruiken. Je vindt de algemene arbeidsmarktinformatie en de interactieve tools, nog steeds op de trends- en cijferpagina van VDAB.

Lees hoe jij de arbeidsmarktverkenner kan gebruiken in jouw job >
 

7 februari 2022 - Problemen nieuwe versie Prestatiebeheer geraken niet opgelost: vorige versie terug geactiveerd (update)

Sinds de wijziging van Prestatiebeheer (Mijn Loopbaan voor Partners) op dinsdagavond 1 februari geraken de problemen voor de OCMW-partners niet opgelost. Om de uitbetaling van cursisten niet in gedrang te brengen hebben we beslist om de vorige versie van Prestatiebeheer voor alle partners opnieuw te activeren.
We hebben ook de vorige versie van de Handleiding prestaties en vergoedingen opnieuw gepubliceerd.

Als je vragen hebt of problemen ondervindt, neem dan contact op met de provinciale MLP-coach via het MLP-contactformulier.

11 januari 2022 - Nieuws voor lokale besturen

Er zijn 3 nieuwsberichten voor lokale besturen:

 • Heusden-Zolder en Beringen sluiten een samenwerkingsovereenkomst met VDAB om meer mensen aan het werk te krijgen.
 • Nieuw plan Samenleven van Vlaams Minister Bart Somers biedt extra mogelijkheden voor projecten voor anderstaligen.
 • Eerste indieningsronde Digibanken achter de rug. Lokale besturen zetten via het project digibanken in op het digitaal versterken van hun inwoners.

Lees meer op de pagina 'Voor lokale besturen' >

4 januari 2022 - IBO-premie geïndexeerd vanaf 1-1-2022 (update)

Eind december werd de spilindex overschreden. Dat betekent dat alle uitkeringen, pensioen en loon bij de overheid met 2% omhoog gaan. De bedragen voor de IBO-cursist (premie) en de werkgever (loonschalen voor bepalen factuur) zijn ook aan de index gekoppeld. 

Wat betekent dit concreet?

Vanaf 1 januari 2022 gaat de IBO-premie naar omhoog en stijgen ook de loonschalen waarop de factuur van de werkgever gebaseerd is. 

Je vindt de nieuwe bedragen in de infofiche voor de werkgever en de werkzoekende

 

Op deze pagina

Op de hoogte blijven van deze pagina?

Op de hoogte blijven van de nieuwsberichten voor partners op deze pagina?

 1. Log in. Nog geen login? Lees hoe je toegang krijgt tot Extranet voor partners >
 2. Stel in je profiel in hoe vaak je mails met updates wil ontvangen (dagelijks of wekelijks)
 3. en volg deze pagina: klik rechtsbovenaan op het 'oogje'
  Afbeelding
  Volg deze pagina

Lees meer over pagina's volgen >