Nieuws

Je vindt hier nieuws voor jou als partner van VDAB.

18 juni 2024 - Bezorg tijdig het attest einde leerweg (C91) aan cursisten met een vrijstelling

Cursisten met een vrijstelling ondervinden problemen met hun werkloosheidsuitkerig als hun vrijstelling verlopen is en ze geen C91 (Attest einde leerweg) indienen bij RVA. Druk voor cursisten met een vrijstelling daarom tijdig de C91 af in de Leerweg en bezorg hem aan de cursist.

Lees meer.

28 mei 2024 - Wijziging 'gesprekken' met werkzoekenden

Om je optimaal te ondersteunen in de aanloop naar de wijziging van 'gesprekken', lanceerden we een extranetpagina. Deze pagina bundelt alle informatie (leeraanbod, inschrijven voor fysieke opleiding, ...) over deze wijziging en is bedoeld voor iedereen die gesprekken met werkzoekenden plant, beheert en opvolgt in MLP. De wijziging kadert in het VDAB-project Gesprekken. 

Lees welk leeraanbod we aanbieden en wat je voor 1 augustus best controleert.

24 mei 2024 - Proefproject in voorbereiding: 'Klanten waarvoor VDAB-aanbod uitgeput is'

We merken dat we niet iedereen kunnen helpen met het bestaande aanbod en daarom zijn we een marktverkenning gestart naar een dienstverlening voor werkzoekenden met het statuut ‘aanbod uitgeput’.

Als vervolg op een infosessie en een bevraging organiseerden we op 15 mei een online marktconsultatie bij geïnteresseerde organisaties ter voorbereiding van het proefproject ‘aanbod uitgeput’. 

Bekijk de opname en de resultaten van de bevraging.

23 mei 2024 - Meer NT2-opleidingen zichtbaar in Mijn Loopbaan voor Partners

De weergave van de basisopleidingen NT2 in de tab inburgering - NT2 is gewijzigd. 

Lees wat er gewijzigd is.

22 mei 2024 - Klant met arbeidsbeperking: wat doe je als bemiddelaar (niet-OCMW, niet-GTB): stap 3 en stap 4 toegevoegd

De procedure 'Klant met arbeidsbeperking: wat doe je als bemiddelaar (niet-OCMW, niet-GTB)?' is aangevuld met 2 extra stappen. 

Na stap 1 (relevante info noteren) en stap 2 (overleg met trusted advisor), registreer je je aanvraag (=stap 3) en volg je je aanvraag op (=stap 4). Lees meer op de pagina 'Klant met arbeidsbeperking: wat doe je als bemiddelaar (niet-OCMW, niet-GTB)?' 

Opgelet! Deze wijzigingen gelden niet voor OCMW-begeleiders en GTB-bemiddelaars.

6 mei 2024 - Combinatietrajecten met lokale partnerschappen

In januari 2024 is VDAB gestart met een nieuwe manier van samenwerken met partners, namelijk in lokale partnerschappen. Het aanbod van VDAB en haar partners, zoals bijvoorbeeld GLOW of Vouchers, kan onderdeel uitmaken van een combinatietraject met deze lokale partnerschappen.

Kreeg je een gedeelde notitie dat de klant die jij begeleidt, ook begeleid wordt in een lokaal partnerschap (ESF-oproep 64) in kader van een combinatietraject? Dan wordt van jou geen verdere actie verwacht. Belangrijk om te weten is wel dat je geen info over klanten mag delen met de partners van het lokaal partnerschap.

Lees meer over lokale partnerschappen en combinatietrajecten.

2 mei 2024 - IBO-premie geïndexeerd vanaf 1-5-2024

Vanaf 1 mei gaat de IBO-premie naar omhoog en stijgen ook de loonschalen waarop de factuur van de werkgever gebaseerd is.

Lees meer.

18 april 2024 - Vernieuwd transmissiekader sinds 1-4-2024

Sinds 1-04-2024 hanteren we een nieuw transmissiekader voor dienstverlening na transmissie.

Lees het volledige nieuwsbericht.

16 april 2024 - Servicelijn uitzonderlijk gesloten op 19-04-2024

Op 19 april is de Servicelijn gesloten en kan je de Servicelijn uitzonderlijk niet bereiken. Op onze 'Help-pagina', lees je waar je op die dag met je vragen terechtkan.

We herinneren je aan VDAB-sluitingsdagen op 1, 9, 10, 16 en 20 mei. Op die dagen kan je VDAB niet bereiken. Raadpleeg de jaarkalenders voor de sluitingsdagen in 2024 van de verschillende VDAB-locaties.

4 april 2024 - IBO-premie is verhoogd sinds 1 april 2024

Sinds 1 april 2024 werd de IBO-premie verhoogd.
De nieuwe bedragen voor de IBO-premie vind je in de handleiding IBO.
De bedragen in de infobrochure voor de cursist passen we zo snel mogelijk aan.

Merk op: dit komt enkel door een verhoging van het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen (GGMMI) en is geen indexering.  Het interprofessioneel akkoord 2021-2022 voorziet in een verhoging van het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen (GGMMI) in drie stappen. (April 2022, 2024 en 2026). 

De loonschalen waarop de factuur van de werkgever gebaseerd is, wijzigen niet. 

3 april 2024 - Schrijf je in voor onze pitstop over de Werkervaringsstage (WES)!

Werk je in kader van de samenwerkingen GLOW, TWE OCMW, TWE WZ, GOB of activeringstrajecten en wil je bijleren over het inzetten van de werkervaringsstage (WES) voor werkzoekenden met voldoende leerpotentieel maar met een gebrek aan competenties en werkervaring? Schrijf je in voor onze online pitstop over de werkervaringsstage (WES)! Al meer dan 150 geïnteresseerden schreven zich in.

In deze online sessie leer je rechtstreeks van onze expert werkplekleren aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden wanneer en hoe je de werkervaringsstage (WES) inzet in het traject naar werk voor je klant.

Wanneer?

Dinsdag 23 april van 9 tot 10 uur.

Meer info en inschrijven

19 maart 2024 - Beleidsrapportage 2023 'Samenwerking VDAB & lokale besturen'

De beleidsrapportage 2023 'Samenwerking VDAB & lokale besturen' bevat een kwantitatieve evolutie van een aantal indicatoren die binnen de samenwerkingsovereenkomsten worden opgevolgd. De rapportage is opgemaakt als benchmark voor de 13 Vlaamse centrumsteden. 

Daarnaast worden tal van kwalitatieve praktijken opgelijst die inspiratie bieden voor het werkjaar 2024. Aanvullend werden ter gelegenheid van de werkgelegenheidsconferentie 13-6-2024 goede praktijken verzameld die beschikbaar zijn op de de site ‘Samen en Lokaal voor Werk’ van vlaanderen.be.

Bekijk de beleidsrapportage 2023.

12 maart 2024 - Procedure 'Klant aanmelden voor VDAB-screening'

Voor bemiddelaars (niet-OCMW, niet-GTB) en GTB-bemiddelaars is de procedure gewijzigd.

Je leest alles op de nieuwe extranetpagina: Klant met arbeidsbeperking, wat doe je?

7 maart 2024 - Voucher Sociaal Sterk naar Werk: vul onze bevraging in!

In 2025 wil VDAB een nieuwe voucherconcessie in de markt zetten waarbij werkzoekenden vrijwillig in een traject kunnen stappen ter versterking van hun sociaal en psychologisch kapitaal. Om deze opdracht zo goed mogelijk uit te werken doet VDAB graag beroep op jouw expertise, ideeën en ervaringen. 

In een filmpje en presentatie vind je meer info over de doelstelling, de klantengroep en de gekozen samenwerkingsvorm: voucherconcessie.

Vul voor 13 maart onze bevraging in!

13 februari 2024 - Schrijf je in voor onze klankbordgroep: voucherconcessie sociaal kapitaal

In 2025 wil VDAB een nieuwe voucherconcessie in de markt zetten waarbij werkzoekenden vrijwillig in een traject kunnen stappen ter versterking van hun sociaal en psychologisch kapitaal.  Om deze opdracht zo goed mogelijk uit te werken doet VDAB graag beroep op jouw expertise, ideeën en ervaringen. 

Wil je hier samen met ons over nadenken?

Schrijf je tijdig in voor onze klankbordgroep.

31 januari 2024 - Krapte blijft groot: 241 beroepen op knelpuntberoepenlijst 2024

VDAB publiceert ook dit jaar een lijst met de knelpuntberoepen in Vlaanderen. De krapte blijft groot: in 2024 staan er 241 beroepen op de lijst.

Lees meer en bekijk de lijst.

25 januari 2024 - Klanten waarvoor VDAB-aanbod uitgeput: vul vóór 1 februari onze bevraging in!

We merken dat we niet iedereen kunnen helpen met het bestaande aanbod en daarom zijn we een marktverkenning gestart. We hebben jouw hulp nodig! 

Aanbod uitgeput

Een aantal werkzoekenden blijft ook na deelname aan verschillende soorten dienstverlening werkloos. VDAB onderzoekt graag met jou wat deze klantengroep nodig heeft om duurzaam aan het werk te gaan.

Daarvoor doen we graag beroep op jouw expertise, ideeën en ervaringen: om de volgende stappen in de marktverkenning te zetten, willen we jullie graag bevragen.

Meer weten? Bekijk het filmpje en vul vóór 1 februari onze bevraging in!

3 januari 2023 - Reminder: MLP: Registreer prestaties van opleidingen en stages vóór woensdag 10 januari 2024 om 18:00 uur

Je moet de prestaties van opleidingen en stages tijdig registreren zodat ze nog meegenomen kunnen worden in de rapportage van 2023.

Je hebt dus tijd tot woensdag 10 januari 2024 om 18:00 uur om prestaties in te voeren in MLP-prestatiebeheer.

Wat met prestaties die je later registreert?

Prestaties van 2023 die je na 10 januari 2024 invoert, nemen we niet op in de rapporteringen van 2023. We betalen er nog wel cursistenvergoedingen voor uit.

Vragen?

Contacteer je provinciale expert MLP-coach of projectopvolger.

21 december 2023 - Jouw hulp nodig! Schrijf je in op de informatiesessie: ontwikkelen dienstverlening voor klanten waarvoor VDAB-aanbod ontoereikend is

We merken dat we niet iedereen kunnen helpen met het bestaande aanbod en daarom hebben jouw hulp nodig!

Een aantal werkzoekenden blijft ook na deelname aan verschillende soorten dienstverlening werkloos. VDAB zal voor deze doelgroep een nieuwe opdracht uitschrijven. Voor het vormgeven van deze nieuwe opdracht doen we graag beroep op jouw expertise, ideeën en ervaringen.

Lees meer en schrijf je in voor de informatiesessie.

21 december 2023 - MLP: NT2-opleidingsgegevens vind je in de tab Inburgering/NT2

Vanaf nu vind je de NT2-opleidingsgegevens enkel in de tab Inburgering/NT2 in Mijn Loopbaan voor Partners (MLP).

Lees meer over de tab Inburgering/NT2

20 december 2023 - Reminder: verplaatsingsvergoedingen wijzigen vanaf 2024 voor cursisten en stagiairs

Vanaf 1 januari 2024 past VDAB verplaatsingsvergoedingen aan:

  • We verhogen de kilometervergoeding.
  • Voor nieuwe contracten vanaf 2024 betalen we de effectieve vervoerskosten terug.

Lees meer.

18 december 2023 - 'Test je soft skills' is gelanceerd!

'Test je soft skills' is een laagdrempelige test waarmee je soft skills kan inschatten. Geef de opdracht ‘Test je soft skills’ aan je klant en laat hem zijn sterke soft skills zichtbaar maken in zijn cv.

Lees meer.

15 december 2023 - Loopbaanbegeleiding: Beroepskwalificatie loopbaanbegeleider en verhoging tarieven

De Vlaamse Regering keurde op 15 december een wetsvoorstel met 3 wijzigingen goed:

  • de invoering van de beroepskwalificatie loopbaanbegeleider
  • verhoging van de prijs per uur vanaf 1-1-2024
  • verhoging van de bijdrage door de burger vanaf 1-1-2024

Lees het volledige nieuwsbericht

Op deze pagina

Op de hoogte blijven van deze pagina?

Op de hoogte blijven van de nieuwsberichten voor partners op deze pagina?

  1. Log in. Nog geen login? Lees hoe je toegang krijgt tot Extranet voor partners.
  2. Stel in je profiel in hoe vaak je mails met updates wil ontvangen (dagelijks of wekelijks)
  3. en volg deze pagina: klik rechtsbovenaan op het 'oogje'
    Volg deze pagina

Lees meer over pagina's volgen.