Voor lokale besturen

Op deze pagina's vind je alle info voor lokale besturen.

Nieuws

3 april 2024

Schrijf je in voor onze pitstop over de Werkervaringsstage (WES)!

Werk je in kader van TWE OCMW en wil je bijleren over het inzetten van de werkervaringsstage (WES) voor werkzoekenden met voldoende leerpotentieel maar met een gebrek aan competenties en werkervaring? Schrijf je in voor onze online pitstop over de werkervaringsstage (WES)! Al meer dan 150 geïnteresseerden schreven zich in.

In deze online sessie leer je rechtstreeks van onze expert werkplekleren aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden wanneer en hoe je de werkervaringsstage (WES) inzet in het traject naar werk voor je klant.

Wanneer?

Dinsdag 23 april van 9 tot 10 uur.

Meer info en inschrijven

 

19 maart 2024

Beleidsrapportage 2023 'Samenwerking VDAB & lokale besturen'

De beleidsrapportage 2023 'Samenwerking VDAB & lokale besturen' bevat een kwantitatieve evolutie van een aantal indicatoren die binnen de samenwerkingsovereenkomsten worden opgevolgd. De rapportage is opgemaakt als benchmark voor de 13 Vlaamse centrumsteden

Daarnaast worden tal van kwalitatieve praktijken opgelijst die inspiratie bieden voor het werkjaar 2024. Aanvullend werden ter gelegenheid van de werkgelegenheidsconferentie 13-6-2024 goede praktijken verzameld die beschikbaar zijn op de de site ‘Samen en Lokaal voor Werk’ van vlaanderen.be.

Bekijk de beleidsrapportage 2023.

 

7 maart 2024

Voucher Sociaal Sterk naar Werk: vul onze bevraging in!

In 2025 wil VDAB een nieuwe voucherconcessie in de markt zetten waarbij werkzoekenden vrijwillig in een traject kunnen stappen ter versterking van hun sociaal en psychologisch kapitaal. Om deze opdracht zo goed mogelijk uit te werken doet VDAB graag beroep op jouw expertise, ideeën en ervaringen.

In een filmpje en presentatie vind je meer info over de doelstelling, de klantengroep en de gekozen samenwerkingsvorm: voucherconcessie.

Vul vóór 13 maart onze bevraging in!

 

13 februari 2024

Schrijf je in voor onze klankbordgroep: voucherconcessie sociaal kapitaal

In 2025 wil VDAB een nieuwe voucherconcessie in de markt zetten waarbij werkzoekenden vrijwillig in een traject kunnen stappen ter versterking van hun sociaal en psychologisch kapitaal.  

Wil je hier samen met ons over nadenken?

Schrijf je tijdig in voor onze klankbordgroep.

 

31 januari 2024

Krapte blijft groot: 241 beroepen op knelpuntberoepenlijst 2024

VDAB publiceert ook dit jaar een lijst met de knelpuntberoepen in Vlaanderen. De krapte blijft groot: in 2024 staan er 241 beroepen op de lijst.

Lees meer en bekijk de lijst.

 

25 januari 2024

Klanten waarvoor VDAB-aanbod uitgeput is: vul onze bevraging in!

We merken dat we niet iedereen kunnen helpen met het bestaande aanbod en daarom zijn we een marktverkenning gestart. We hebben jouw hulp nodig!

Aanbod uitgeput

Een aantal werkzoekenden blijft ook na deelname aan verschillende soorten dienstverlening werkloos. VDAB onderzoekt graag met jou wat deze klantengroep nodig heeft om duurzaam aan het werk te gaan.

Daarvoor doen we graag beroep op jouw expertise, ideeën en ervaringen.

Meer weten? Bekijk het filmpje en vul onze bevraging in!

 

21 december 2023

Jouw hulp nodig! Schrijf je in op de informatiesessie: ontwikkelen dienstverlening voor klanten waarvoor VDAB-aanbod ontoereikend is

We merken dat we niet iedereen kunnen helpen met het bestaande aanbod en daarom hebben jouw hulp nodig!

Een aantal werkzoekenden blijft ook na deelname aan verschillende soorten dienstverlening werkloos. VDAB zal voor deze doelgroep een nieuwe opdracht uitschrijven. Voor het vormgeven van deze nieuwe opdracht doen we graag beroep op jouw expertise, ideeën en ervaringen.

Lees meer en schrijf je in voor de informatiesessie.

 

14 november 2023

Individueel maatwerk (IMW): heb je nog vragen?

Vanaf 1 juli 2023 ging Individueel maatwerk (IMW) van start. Het is een maatregel om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen, zodat ze met de juiste ondersteuning aan de slag kunnen (blijven) op de reguliere arbeidsmarkt.

Meer info 

Nog vragen?

In oktober organiseerden we vragenuurtjes. Heb jij nog vragen?

Stel ons je vraag en we bekijken hoe we je best verderhelpen.


14 november 2023

North Sea Port Talent: de nieuwe internationale vzw voor het havengebied

VDAB, Stad Gent, Voka|VeGHO, North Sea Port en het UWV slaan de handen in elkaar en werken samen onder de koepel van de internationale vzw (ivzw) 'North Sea Port Talent'.

Lees meer en bekijk het fillmpje.


25 oktober 2023

Provincie Antwerpen: in regio Mechelen en in regio Kempen zijn er nieuwe afspraken gemaakt voor de routing van leefloonklanten

Voor de samenwerking met lokale besturen in de regio’s Mechelen en Kempen heeft VDAB nieuwe afspraken gemaakt.

Bekijk de routing.
 

25 augustus 2023

Bijleren over de arbeidsmarkt? Volg een online Pitstop!

Er staan 8 nieuwe Pitstops staan voor je klaar. Voor de samenwerking met lokale besturen in de regio’s Mechelen en Kempen heeft VDAB volgende afspraken gemaakt:

Lees meer en bekijk de agenda.


8 augustus 2023

Rapport bevraging lokale besturen door VDAB

Naar aanleiding van de werkgelegenheidsconferentie van februari-april 2023 organiseerde VDAB een bevraging van de lokale besturen. Je vindt het rapport met de resultaten en feedback nu op extranet.

Lees het rapport.
 

31 juli 2023

Oproep lokaal activeringspact 2023

Deze oproep wil lokale besturen die extra inspanningen leveren om leefloongerechtigden te activeren, financieel ondersteunen. Het doel is om de uitstroom naar werk van leefloongerechtigden in Vlaanderen te bevorderen.

Op initiatief van Vlaamse Ministers Jo Brouns en Bart Somers, keurde de Vlaamse Regering deze oproep goed om bij te dragen aan een werkzaamheidsgraad van 80%. 

Lees hoe je een aanvraag indient en schrijf je tijdig in voor de infosessie.

 

29 juni 2023

Voor lokale besturen: verplichte inschrijving bij VDAB van tijdelijk ontheemden uit Oekraïne

Als lokaal bestuur of OCMW ben je sinds 16 mei 2023 verplicht je klanten snel en duidelijk te informeren over de verplichte inschrijving bij VDAB voor alle werkloze beroepsactieve tijdelijk ontheemden.

Lees hoe het werkt en waar je terecht kan met je vragen.

 

27 april 2023

Opleiding fietshersteller in Sint-Niklaas, een samenwerking van VDAB met lokale besturen en andere partners

In Sint-Niklaas volgen veertien werkzoekenden op dit moment de opleiding fietshersteller. Het gaat om een vacaturegericht opleidingstraject met heel wat vooruitzichten op de arbeidsmarkt zoals fietsmonteur en fietshersteller. Het project is een samenwerking tussen:

  • VDAB
  • het stadsbestuur van Sint-Niklaas
  • het intergemeentelijk samenwerkingsverband Interwaas
  • het Sint-Niklase maatwerkbedrijf Den Azalee
  • het Centrum voor Volwassenenonderwijs Focus (CVO Focus)
  • LIGO Waas & Dender

Bekijk het filmpje.

 

4 april 2023

Drempels en hefbomen die potentiële herintreders ervaren om opnieuw de arbeidsmarkt te betreden

VDAB deed een onderzoek naar de drempels en hefbomen die potentiële herintreders ervaren om opnieuw de arbeidsmarkt te betreden. Hierbij vind je de samenvatting van het onderzoek door VDAB-collega Heidi Knipparth.

 

8 maart 2023

6 lokale besturen uit de Zuiderkempen organiseerden samen met VDAB een jobdag voor Oekraïense werkzoekenden

Op 2 februari organiseerden Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) Zuiderkempen in samenwerking met VDAB, het Vlaams ondersteuningsteam, het Agentschap Integratie en Inburgering, Voka, Travi en bedrijven uit de regio, een jobmatching voor Oekraïners in Geel.

Bekijk het filmpje.
 

Toon meer nieuwsberichten