Alles over Extranet voor partners

Op Extranet voor partners vind je alle informatie en toepassingen die je als partner nodig hebt voor jouw samenwerking met VDAB. Extranet voor partners heeft publieke pagina's en beveiligde pagina's.Wat vind je op extranet?

Op Extranet voor partners vind je alle informatie en toepassingen die je als partner nodig hebt voor

 • je samenwerking (links naar toepassingen, draaiboeken, handleidingen, richtlijnen, nieuws, ...)
 • of nieuwe samenwerking met VDAB (Hoe kan ik samenwerken? Wat zijn de mogelijkheden? Wat zijn de voorwaarden om samen te werken? Wat moet ik doen als ik wil samenwerken? Hoe krijg ik toegang tot de toepassingen die ik nodig heb?)

Ga naar je toepassingen via extranet

Als je inlogt op extranet kan je altijd snel naar jouw toepassingen: Mijn Loopbaan voor Partners (MLP), Toegangsbeheer, Digitaal archief samenwerking, Loopbaancheques, Vertrouwelijk luik, Publiceer een opleiding, …

Waar vind je jouw toepassingen?

 • ofwel op elke pagina van extranet, na inloggen rechtsboven: je vindt je toepassingen in een lijstje onder je naam
 • ofwel via de homepagina van extranet, na inloggen: je vindt je toepassingen in het midden van het scherm

Publieke en beveiligde pagina’s

Je vindt op extranet alle informatie die je nodig hebt voor je samenwerking met VDAB op: 

 • publieke pagina’s: dat is informatie die je kan lezen zonder dat je moet inloggen.
 • beveiligde pagina's: dat is informatie voor jouw specifieke profiel die je enkel kan vinden en lezen na inloggen.  

Zoeken op extranet?

Iedereen kan via de zoekfunctie (rechtsboven) zoeken op Extranet voor partners.

 • Log je niet in, dan vind je de zoekresultaten van de publieke pagina's.
 • Log je in, vind je naast de zoekresultaten van de publieke pagina's, ook de zoekresultaten van de beveiligde pagina's, waartoe jij met jouw profiel toegang hebt.

Mis geen enkele voor jou belangrijke wijziging: ontvang mails met updates van pagina's die je volgt!

Als je toegang hebt tot extranet, kan je in je profiel instellen om dagelijks of wekelijks mails met updates te ontvangen van publieke en beveiligde pagina's die je volgt. Lees hoe je dat instelt in je profiel en hoe je pagina's volgt >

Gebruiksvoorwaarden

Als je Extranet voor partners gebruikt, ga je akkoord met volgende gebruiksvoorwaarden:

 • Je leest enkel de pagina’s die je nodig hebt om je wettelijke opdracht of je opdracht voor VDAB uit te voeren. 
 • Je mag deze informatie enkel binnen je eigen organisatie gebruiken, in jouw job als partner van VDAB. 
 • Je mag de informatie niet overmaken (per mail… ) aan je klanten of andere personen.
 • Collega’s die de informatie nodig hebben voor hun job kunnen zelf toegang krijgen tot Extranet voor partners.

Lees de disclaimer van Extranet voor partners.

Hoe krijg je toegang tot Extranet voor partners?

Jouw profiel bepaalt welke pagina's jij op Extranet voor partners kan vinden en raadplegen. Dat hangt samen met andere VDAB-toegangen van jou of van jouw organisatie. 

 • Heb je bijvoorbeeld al toegang tot een van de belangrijke VDAB-toepassingen (Mijn Loopbaan voor partners, Loopbaancheques, Vertrouwelijk luik, Publiceer een opleiding, ...) dan kan je via Extranet inloggen om naar die toepassing(en) te gaan en kan je ook specifieke beveiligde pagina's op Extranet voor partners raadplegen.
 • Heb je geen toegang tot een VDAB-toepassing, dan kan je (afhankelijk van de toegangen van jouw organisatie) toegang krijgen tot (een deel van) de beveiligde pagina's van Extranet voor partners.

Er zijn op dit moment volgende (deel)toegangen tot Extranet (zie verder):

Binnen 1 profiel (met een persoonlijke login) is ook een combinatie van 2 of meer toegangen binnen Extranet mogelijk.

Staat jouw extranet-toegang niet in deze lijst? Neem contact op met jouw contactpersoon bij VDAB voor meer info over toegang krijgen.

Waarom inloggen?

Als je minstens 1 toegang hebt tot Extranet voor partners en je logt in:

 • ga je snel naar jouw toepassingen via de homepagina van Extranet voor partners
 • lees en vind je alle publieke en beveiligde pagina’s voor jouw profiel 
 • kan je pagina’s volgen en instellen om een mail te ontvangen met een overzicht van de gewijzigde pagina's die jij volgt (Hoe per mail updates ontvangen?)

Let op: inloggen op Extranet betekent niet dat je toegang hebt tot álle beveiligde pagina's van Extranet voor partners. Je hebt alleen maar toegang tot de beveiligde pagina’s die bij jouw profiel horen. 

Extranet-MLP: Wat is het en hoe krijg je toegang?

De informatie op de beveiligde pagina's van Extranet-MLP (deel van extranet) is voor organisaties die registreren in Mijn Loopbaan voor Partners (MLP). Op de beveiligde pagina's vind je draaiboeken, handleidingen en richtlijnen. Toegang tot de beveiligde pagina's van Extranet-MLP (website) is dus niet hetzelfde als toegang tot Mijn Loopbaan voor Partners (databank met burgerdossiers).

Toegang krijgen tot de beveiligde pagina's van extranet

Je kan alleen toegang krijgen tot de beveiligde pagina's van Extranet-MLP (website) als je organisatie toegang heeft tot MLP (databank met burgerdossiers).

Heb je persoonlijk al toegang tot de databank MLP? 

Als je toegang tot de databank MLP hebt of de toegang tot de databank MLP is voor jou aangevraagd, dan heb je automatisch toegang tot de beveiligde pagina's van de website Extranet-MLP. Je gebruikt dezelfde login.

Heb je persoonlijk nog geen toegang tot MLP maar je organisatie heeft toegang tot MLP?

Als je zelf geen toegang hebt tot de databank MLP, maar je organisatie heeft toegang tot de databank MLP, dan kan je bij de administrator van je organisatie toegangsrechten voor de beveiligde pagina's van de website Extranet-MLP aanvragen. Daarmee krijg je enkel toegang tot de beveiligde draaiboeken, richtlijnen en handleidingen op Extranet-MLP, niet tot de databank met burgerdossiers. Van zodra je de mail van VDAB ‘Je toegang tot Extranet’ hebt ontvangen, kan je inloggen op extranet en de beveiligde pagina's van Extranet-MLP lezen.

Ben je administrator en registreert je organisatie in de databank MLP?

Ben je administrator:

 • kan je voor jezelf en elke medewerker van jouw vestiging die dat nodig heeft, in 'Toegangsbeheer' toegangsrechten voor de website Extranet-MLP geven. Opgelet! Je geeft enkel die medewerkers toegang tot extranet die de toegang nodig hebben voor de uitvoering van hun job.
 • hoef je voor medewerkers voor wie je toegang tot de databank MLP aanvraagt, geen toegang tot de website Extranet-MLP aan te vragen: zij krijgen automatisch toegang tot de beveiligde pagina’s van Extranet-MLP van extranet, van zodra je MLP-rechten voor hen aanvraagt. 

Let op: Wie de MLP-opleiding niet volgt, krijgt geen MLP-rechten en dus ook geen Extranet-MLP rechten. Vraag dus geen MLP-rechten aan voor een medewerker die alleen Extranet-MLP nodig heeft.

Extranet-ESF-rapportering: wat is het en hoe krijg je toegang?

De informatie op Extranet-ESF-rapportering staat nu volledig op publieke pagina's. Gebruikers van Extranet-ESF-rapportering kunnen de toegang tot Extranet gebruiken om naar toepassingen te gaan en/of pagina's te volgen. (Waarom inloggen?)

Toegang krijgen

Je kan alleen toegang krijgen tot Extranet-ESF-rapportering als je ESF-rapportering gebruikt. 

Heb je persoonlijk al toegang tot ESF-rapportering?

Als je toegang hebt tot ESF-rapportering, heb je automatisch toegang tot Extranet-ESF-rapportering. Je gebruikt dezelfde login.

Extranet-Loopbaanbegeleiding: wat is het en hoe krijg je toegang?

Toegang tot Extranet-loopbaanbegeleiding (website) is niet hetzelfde als toegang tot Registreer loopbaancheques (databank loopbaancheques).

Gebruikers van Extranet-loopbaanbegeleiding kunnen de toegang tot Extranet gebruiken om pagina's op Extranet te volgen. (Zie ook Waarom inloggen?)

Toegang

Heb je persoonlijk al toegang tot Registreer loopbaancheques?

Als je toegang hebt tot Registreer loopbaancheques, heb je automatisch toegang tot Extranet-Loopbaanbegeleiding. Je gebruikt dezelfde login.

Ben je administrator en registreert jouw organisatie in Loopbaancheques?

Ben je administrator:

 • kan je voor jezelf en elke medewerker van jouw vestiging die dat nodig heeft en géén loopbaancheques registreert, in 'Toegangsbeheer' een profiel aanmaken en toegangsrechten Extranet-Loopbaanbegeleiding aanvragen. Deze medewerkers krijgen aansluitend een mail met hun login en een link naar Extranet.
 • hoef je voor medewerkers voor wie je de rechten ‘Loopbaancentrum’ aanvraagt, geen Extranet-Loopbaanbegeleiding aan te vragen: zij krijgen automatisch toegang tot Extranet-Loopbaanbegeleiding, van zodra je de rechten ‘Loopbaancentrum’ voor hen aanvraagt.

Extranet-Vertrouwelijk luik: wat is het en hoe krijg je toegang?

De informatie (richtlijnen, handleidingen, formulieren, …) op de pagina’s van Extranet-Vertrouwelijk luik (Pmab-vertrouwelijk) is voor partners die de toepassing ‘Enkel Vertrouwelijk dossier opzoeken’ gebruiken. 

Toegang

Je kan alleen toegang krijgen tot Extranet-Vertrouwelijk luik als je toegang hebt tot 'Enkel Vertrouwelijk luik' voor casemanagers-zorg, artsen, bedrijfsartsen, adviserend artsen en psychologen.

Heb je persoonlijk al toegang tot Extranet-Vertrouwelijk luik?

Als je toegang hebt tot de toepassing 'Enkel Vertrouwelijk luik voor casemanagers-zorg,
artsen, bedrijfsartsen, adviserend artsen en psychologen, heb je automatisch toegang tot Extranet-Vertrouwelijk luik. Je gebruikt dezelfde login.

Extranet voor Uitbetalingsinstellingen: wat is het en hoe krijg je toegang?

De informatie op Extranet voor Uitbetalingsinstellingen is alleen bestemd voor medewerkers van de uitbetalingsinstellingen.

Toegang krijgen 

Je kan alleen toegang krijgen tot Extranet-Uitbetalingsinstellingen als:

 1. je bij een uitbetalingsinstelling werkt
 2. en jij voor je job de info van Extranet voor Uitbetalingsinstellingen nodig hebt
 3. en jouw organisatie toegang heeft/krijgt tot Extranet-Uitbetalingsinstellingen 
 4. én VDAB jouw toegang goedkeurt.

Voldoe jij aan de 2 eerste voorwaarden, heb je nog geen toegang, en heeft jouw organisatie toegang tot Extranet voor Uitbetalingsinstellingen?

Als jouw organisatie toegang heeft tot Extranet voor Uitbetalingsinstellingen, kan je bij de administrator van jouw vestiging de toegangsrechten Extranet-Uitbetalingsinstellingen aanvragen:

Als jouw administrator voor jou toegang aanvraagt in 'Toegangsbeheer',

 • en VDAB keurt jouw toegang goed, dan krijg je 
  • een mailtje met ‘No reply: Je aangevraagde toegangsrechten werden toegekend.’
  • en vervolgens een mailtje met ‘VDAB: Je toegang tot Extranet’ met daarin jouw login en een link naar Extranet. Je kan nu inloggen op Extranet.
 • en VDAB keurt jouw toegang af, dan krijg je
  • geen toegang. Je krijgt dan de mail ‘No reply: Je aangevraagde toegangsrechten werden afgewezen.’ 

Ben je administrator en heeft jouw organisatie toegang tot Extranet voor Uitbetalingsinstellingen?

Dan kan je voor medewerker van jouw organisate, in 'Toegangsbeheer' toegangsrechten voor Extranet-Uitbetalingsinstellingen aanvragen.

 • Als VDAB de toegang goedkeurt, krijgt de medewerker 
  • een mailtje met ‘No reply: Je aangevraagde toegangsrechten werden toegekend.’
  • en vervolgens een mailtje met ‘VDAB: Je toegang tot Extranet’ met daarin zijn login en een link naar Extranet. Hij kan nu inloggen op Extranet.
 • Als VDAB de toegang afkeurt, krijgt de medewerker
  • geen toegang: de medewerker krijgt dan de mail 'No reply: Je aangevraagde toegangsrechten werden afgewezen'.

Opgelet! Ga jij uit dienst of gaat jouw collega administrator uit dienst? Zorg dan dat jouw nieuwe collega administrator het Formmulier Gebruiksvoorwaanden Extranet Uitbetalingsinstellingen heeft ingevuld en ondertekend heeft opgestuurd naar administratie@vrijstellingen.be, alvorens hij toegang krijgt tot Toepassingsbeheer. 

Formulier Gebruiksvoorwaarden Extranet Uitbetalingsinstellingen (16 nov 21) (46.15 KB)

Is jouw organisatie een uitbetalingsinstelling en heeft jouw organisatie nog geen toegang tot Extranet-Uitbetalingsinstellingen?

 1. Elke administrator van jouw vestiging en/of elke persoon die administrator wenst te worden voor jouw organisatie, (maximum 2 per vestiging)
  1. downloadt het digitale Formulier Gebruiksvoorwaarden Extranet Uitbetalingsinstellingen. Formulier Gebruiksvoorwaarden Extranet Uitbetalingsinstellingen (16 nov 21) (46.15 KB)
  2. vult het digitale Formulier Gebruiksvoorwaarden Extranet in en ondertekent het bij voorkeur digitaal met EID.
  3. mailt het ingevulde en ondertekende formulier naar administratie@vrijstellingen.be
   Opgelet! Jouw organisatie kan alleen toegang krijgen als elke administrator het Formulier Gebruiksvoorwaarden Extranet ingevuld en ondertekend heeft ingediend.
 2. VDAB checkt de ingezonden formulieren.
 3. Als alles in orde is, krijgt de administrator een mail met het bericht dat hij de toegangsrechten tot Extranet Uitbetalingsinstellingen kan aanvragen voor medewerkers van zijn vestiging. Jouw vestiging heeft nu toegang tot Extranet voor Uitbetalingsinstellingen.
 4. Lees de volgende stappen hierboven bij 'Ben je administrator en heeft jouw organisatie toegang tot Extranet voor Uitbetalingsinstellingen?'

Is jouw organisatie geen uitbetalingsinstelling, dan kan jouw organisatie geen toegang krijgen tot Extranet voor Uitbetalingsinstellingen.
 

Hoe volg je pagina's en ontvang je mails met updates?

Mis geen enkele update van extranet die voor jou belangrijk is: in 3 stappen stel je in om dagelijks of wekelijks mails te ontvangen met een samenvatting van de updates van pagina’s die je volgt. 

3 stappen: Log in --> Stel in je profiel in hoe vaak je mails wil ontvangen --> Duid aan welke pagina's je wil volgen

1. Log in op Extranet voor partners

Om pagina's te kunnen volgen, moet je eerst inloggen. Inloggen kan op elke pagina van Extranet, rechtsboven in de donkerblauwe balk bij Inloggen. Je bent ingelogd als je naam in de blauwe balk verschijnt.

Heb je geen login of ben je ingelogd, maar zie je geen icoontje om pagina's te volgen? Lees hier hoe je toegang krijgt tot Extranet voor partners

2. Stel in je profielpagina in hoe vaak je mails met updates wil ontvangen

Let op! Standaard staat ingesteld in je profielpagina met 'Nooit' dat je géén mails wil ontvangen.

 1. Ga naar je profielpagina: je vindt de profielpagina rechtsbovenaan in de donkerblauwe balk met jouw naam bij Profiel.
 2. In de profielpagina verander je eenmalig bij Pagina's volgen: Selecteer in Dagelijks of WekelijksKlik op Opslaan. Je kan dit altijd opnieuw wijzigen.
  • Kies je Dagelijks, dan ontvang je dagelijks 's ochtends een mail met jouw selectie van de pagina's die je volgt en die gewijzigd zijn.
  • Kies je Wekelijks, dan ontvang je wekelijks op maandagochtend een mail met jouw selectie van de pagina's die je volgt en die gewijzigd zijn. 

3. Duid aan welke pagina’s je wil volgen:

 1. ga naar de pagina('s) die je wil volgen;
 2. klik op de pagina rechtsbovenaan op 'Volg deze pagina' bij het symbool van het oogje.
  Afbeelding
  Volg deze pagina

Pagina’s ontvolgen

Wil je een pagina niet meer volgen, klik je op ‘Volg deze pagina niet meer’

Overzicht gevolgde pagina’s

Bekijk optioneel het overzicht van de pagina’s die je volgt in je 'Profiel':

 • Je kan pagina’s verwijderen uit de lijst door te klikken op de vuilbak; 
 • En weer toevoegen door te klikken op het oogje in de lijst.

Als je weggaat van de pagina of je refresht, verdwijnt de pagina definitief uit de lijst.

Waarom ontvang ik geen mails van pagina's die ik volg?

Standaard staat ingesteld dat je géén mails wil ontvangen. Je stelt in dat je mails wil ontvangen door Dagelijks of Wekelijks te selecteren op je profielpagina bij Pagina's volgen. Opgelet! Je kan een pagina volgen door op het oogje te klikken, maar als je niet instelt dat je Dagelijks of Wekelijks mails wil ontvangen, zal je geen mails met updates ontvangen.

Geef feedback!

Heb je opmerkingen, suggesties of vragen over deze website? Laat het ons weten via het feedbackformulier.

Je vindt het feedbackformulier onderaan op elke pagina bij 'Geef feedback'.