Nieuws

Je vindt hier nieuws van VDAB voor partners.11 juni 2021 - VDAB en Europa: het Venhans-project

EVTA

VDAB maakt al lange tijd deel uit van EVTA. EVTA staat voor “European Vocational Training Association” en is een Europees netwerk van instanties die beroepsopleiding aanbieden en promoten. VDAB hecht heel wat belang aan beroepsopleiding en neemt dus ook op het Europees toneel mee het heft in handen.

Het Venhans-project

Venhans (Voluit: VET European Networking Enhancement) is een project van EVTA om kennis, expertise en good practices rond beroepsopleidingen te delen. De focus ligt op werkplekleren, digitalisering en groene skills. Ook in andere Europese landen wordt er bijzonder sterk ingezet op beroepsvaardigheden. VDAB engageert zich binnen het project vooral om werkgevers en instanties voor beroepsopleiding dichter bij elkaar te houden. 

Blijf op de hoogte

Het Venhansproject heeft een eigen website VET4EU2 en een nieuwsbrief, ‘the VET gazette’. Schrijf je in en ontvang al het Europees nieuws rond beroepsopleiding in je mailbox. 

Binnenkort organiseren verschillende leden van het Venhansproject ook webinars. Houd de website en de nieuwsbrief dus zeker in de gaten als je geïnteresseerd bent om deel te nemen. Alle events vind je hier >

8 juni 2021 - Nieuw instroomproces erkende opleidingen gaat in op 18 juni

Op 18 juni start VDAB met een vernieuwd instroomproces op het erkend opleidingsaanbod. Met dit vernieuwde proces willen we onze samenwerking optimaliseren en een snelle, sluitende, uniforme en kwalitatieve dienstverlening aan de klant bieden. 

Lees meer (beveiligde pagina Extranet-MLP) >

 

7 juni 2021 - Optimalisatie DAS: Meeste wijzigingen pas op 15 juni in plaats van op 8 juni

De voorziene oplevering van de wijzigingen in DAS is uitgesteld van 8 juni naar 15 juni. Lees meer in dit nieuwsbericht >

20 mei 2021 - 2 nieuwe online workshops op vdab.be/opleidingen: ‘Hoe bereid je je voor op de job van morgen? Digitaal werk(t)’ en ‘Aan de slag met VDAB-tools’

Wie vandaag werk zoekt, heeft nood aan een set digitale skills. Want vacatures vind je vandaag vooral online, maar ook een cv doorsturen of informatie opzoeken op de website van VDAB vraagt een aantal basisvaardigheden. 

Om klanten te helpen de nodige digitale vaardigheden op te doen, heeft VDAB 2 nieuwe online workshops in de aanbieding:

 • ‘Hoe bereid je je voor op de job van morgen? Digitaal werk(t)’
 • en ‘Aan de slag met VDAB-tools’.

Je klant vindt deze nieuwe opleidingen via vdab.be/opleidingen. Help hem of haar goed op weg en bezorg de link. 

Hoe bereid je je voor op de job van morgen? Digitaal werk(t)?!

In deze sessie krijgt de klant meer inzicht in hoe de arbeidsmarkt er vandaag uitziet en hoe werk en jobs snel veranderen. Deze verandering vraagt nieuwe competenties van werknemers. De klant ontdekt de verschillende leermogelijkheden die er zijn als werknemer en werkzoekende om die skills bij te schaven. Op die manier weet de klant hoe hij of zij zich kan voorbereiden op de jobs van morgen. Tot slot helpt deze workshop de klant om zich breder te oriënteren op jobs, vacatures en opleidingen.

Aan de slag met VDAB-tools 

Tijdens deze workshop leert een werkzoekende om zelf aan de slag te gaan met de digitale tools van VDAB. De opleiding is in het Nederlands en je klant moet alvast een e-mailadres hebben om te kunnen deelnemen.

De klant leert :

 • de weg vinden op vdab.be 
 • de rechten en plichten als werkzoekende
 • zijn of haar dossier aanvullen om de kans op werk te vergroten
 • hoe hij of zij begeleiding inschakelt
 • vacatures zoeken

Net als alle online cursussen zijn deze online workshops ook volledig gratis voor de klant. 
 

22 april 2021 - Events en podcasts over de toekomst van de arbeidsmarkt: 'Koffie met de Toekomst' van de Work out Room

De Work out Room is VDAB's ruimte voor innovatie en co-creatie. We begeleiden projecten om de arbeidsmarkt te vernieuwen en zetten innovatieve initiatieven in de schijnwerpers. Tijdens onze Koffies met de toekomst laten we beleidsmakers, onderzoekers, ondernemers en andere visionairs aan het woord om hun inzichten met ons te delen. Lees meer. 

1 april 2021 - Inloggen met itsme® of eID verplicht vanaf 13 april

Vanaf 13 april schakelt VDAB een veiligheidsniveau hoger en moet je verplicht inloggen met itsme® of eID. Wat moet je doen?

15 maart 2021 - Arbeidsongevallen cursisten in opleiding en Gezondheidstoezicht

De richtlijnen, handleidingen en formulieren in kader van Arbeidsongevallen en Gezondheidstoezicht werden recent aangepast. VDAB organiseert digitale infosessies. Interesse? Inschrijven? Lees hier meer.

26 februari 2021 - Presentatie van informatievergadering opdracht Competentieversterking lassen

De opdracht Competentieversterking lassen op VDAB-locatie (2020_50120) is op 15/02/2021 gepubliceerd. VDAB organiseerde op 26/2/2021 een digitale informatievergadering. De presentatie van deze informatievergadering is beschikbaar op extranet. Meer info

18 februari 2021 - Digitale informatievergadering voor de opdracht Competentieversterking lassen:

De opdracht Competentieversterking lassen op VDAB-locatie (2020_50120) is op 15/02/2021 gepubliceerd. Er is hiervoor een digitale informatievergadering voorzien op 26/02/2021 om 10u via Google meet. Inschrijven kan tot 22/02/2021, 10u via samenwerking@vdab.be. Enkel na inschrijving ontvangt u een uitnodiging tot deze informatievergadering en kan u deelnemen. 

5 februari 2021 - Vind een Opleiding krijgt een nieuw jasje

“2021 wordt het jaar van de opleiding”, zo tweette minister van Werk Hilde Crevits. VDAB en zijn partners bieden een enorm aanbod aan opleidingen. Zowel onze partners als onze klanten kunnen alle opleidingen raadplegen in ‘Vind een Opleiding’, voor sommigen beter bekend als ‘de opleidingengids’. 

We maakten de toepassing op basis van een klantenbevraging heel wat klantvriendelijker: 

 • We denken minder vanuit VDAB en meer vanuit onze klant.
 • De zoekresultaten verschijnen in lijstvorm en op niveau van de opleiding in plaats van op cursusniveau. Zo krijgt de klant geen overdosis, maar wel een handig overzicht te zien van de meest relevante opleidingen.
 • Ook “workshops” krijgen een plek in de opleidingengids.
 • We optimaliseren de zoekfunctie.

Al deze aanpassingen zorgen ervoor dat onze klant sneller de juiste opleiding vindt. Of deze nu door VDAB of door een partner georganiseerd wordt. Benieuwd naar de nieuwe look van Vind een Opleiding? Neem gauw een kijkje.

5 februari 2021 - IBO? Werkervaringsstage? Als partner bijleren over het inzetten van Werkplekleren? Volg onze online modules of digitale workshops!

In het digitale opleidingsaanbod voor partners zijn nu alle vormen van werkplekleren opgenomen. Benieuwd of er voor jou een interessante module bij is? Bekijk het overzicht van de modules en schrijf je in. (Om de pagina te bekijken heb je toegang nodig tot Extranet_MLP.)

19 januari 2021 - We kregen veel reactie op onze vraag aan klanten om hun interesse in een tijdelijke job in de zorgsector te melden! We volgen dit graag met jou op...

Heeft je klant nog steeds interesse? 
Op de VDAB-website staan de tijdelijke jobs verzameld op 'Help in de zorg!' 
Informatie over alle vacatures en opleidingen in de zorg- en welzijnssector vind je op vdab.be/zorg

Misschien heeft je klant ondertussen een ander jobdoelwit voor ogen? Actualiseer dan samen met hem de gewenste jobs in het klantendossier. Verwijder indien nodig “tijdelijk polyvalent medewerker in de zorg”. De match tussen werkzoekende en vacature kan dan optimaal verlopen.

5 januari 2021 - VDAB zet in op de erkenning van eerder verworven competenties

Heel wat mensen kregen de kans niet om een diploma te behalen, maar leerden hun vak al doende. Bijvoorbeeld in het bedrijf van hun ouders of als vrijwilliger. Denk maar aan de slagerszoon die geen officieel diploma behaalde maar perfect kan uitbenen. Of de jobstudent die tijdens zijn vakantiewerk met een heftruck leerde rijden maar dat niet kan bewijzen. Dan kan een EVC-traject een oplossing bieden aan jouw klant.  

Lees meer over EVC
 

4 december 2020: DAS mogelijk niet beschikbaar op 12, 13 en 14 december wegens onderhoud

Op 12, 13 en 14 december 2020 kunnen we de werking van DAS niet garanderen. In het weekend van 12 december gebeuren er belangrijke IT-wijzigingen aan DAS. Na deze Turn-Over-to-Production (TOP) moeten er nog aanpassingen gebeuren binnen DAS, die mogelijk een impact hebben op de toegang en het gebruik in DAS van 12 december tot en met maandag 14 december 2020. Dank voor jullie begrip.

3 December 2020: Opdrachten verhuizen naar de tab ‘Nieuwe dienstverlening’

Opgelet! Op 14 december 2020 wijzigt de tab dienstverlening. De tab ‘Werkpunten’ krijgt de naam ‘Services’. Het geven van opdrachten doe je dan vanuit de tab ‘Nieuwe dienstverlening’. Lees meer.

18 november 2020 - Drie nieuwe online loopbaan-cursussen voor jouw klant: ‘Jouw waarden’, ‘Jouw kwaliteiten’ en ‘Jouw netwerk’

Deze gloednieuwe online cursussen helpen jouw klant zijn/haar loopbaan te evalueren. Ze geven meer inzicht in zijn/haar waarden, kwaliteiten en zijn netwerk. 

Zet je klanten aan het werk

Heb je klanten die nog onvoldoende weten wat zijn of haar waarden en kwaliteiten zijn? Of benut je klant nog onvoldoende zijn netwerk en heb je de indruk dat hij of zij daar méér uit kan halen? Raad hem/haar dan aan om deze nieuwe modules te doorlopen. In no time ontdekt je klant zijn belangrijkste waarden en kwaliteiten en leert hij om zijn netwerk in te schakelen om zijn loopbaan in handen te nemen. 

Spelenderwijs je eigen waarden, kwaliteiten en netwerk inschatten

De nieuwe cursussen zijn erg intuïtief. 

Vooral de cursussen ‘Jouw kwaliteiten’ en ‘Jouw waarden’ zijn speels opgesteld. Met een leuke kaart-oefening ontdekt jouw klant snel welke waarden hij belangrijk vindt of welke kwaliteiten hij heeft. Dit kan belangrijk zijn in de zoektocht naar (nieuw) werk. 
De cursus ‘Jouw netwerk’ volgt jouw klant vooral als hij wil weten hoe je jouw netwerk kan aanspreken om je loopbaan weer in beweging te krijgen. Tijdens die cursus bouwt hij bovendien een eigen ecogram uit en krijgt hij zicht op je eigen netwerk.

Waar vind je de nieuwe tools?

De nieuwe tools vind je in de opleidingengids van VDAB op vdab.be/opleidingen. Zoek op ‘Jouw waarden’, ‘Jouw kwaliteiten’ of ‘Jouw netwerk’. Daarnaast hebben we de nieuwe tools ook ingebouwd in de nieuwe loopbaantest. Wie de loopbaantest afrondt, krijgt de suggestie om ook de nieuwe cursussen te volgen. Tot slot krijgen de drie nieuwe modules een plaats op de pagina ‘welke job past bij mij?’

Klanten kunnen de de cursussen alvast zelf bekijken. Let op, klanten moet hiervoor inloggen met hun persoonlijke login.

13 november 2020 - We vernieuwen Filr

Op 16 november 2020 wordt Filr vernieuwd. Filr is de toepassing waarmee je documenten kunt opladen naar de server van VDAB. 

Meer info en handleiding Filr >

9 november 2020 - European Vocational Skills Week: zet je werk in de kijker

Deze week is het European Vocational Skills Week. Dat betekent dat we stilstaan bij het belang van beroepsvaardigheden en beroepsopleiding. En laat dat nu één van de specialiteiten zijn van VDAB en zijn partners.

Toon jouw trots, toon je werk!

Samen met onze partners zijn we elke dag in de weer om werkzoekenden aan werk te helpen. Soms is een beroepsopleiding of een stage dé ultieme manier om iemand aan zijn of haar droomjob te helpen.
Pak daarom tijdens de European Vocational Skills Week uit met jouw werk. Misschien hielp je een werkzoekende aan een job dankzij een beroepsopleiding? Of misschien geef je zelf wel beroepsopleidingen of begeleid je mensen tijdens een stage op de werkvloer. 
Zet jouw werk in de kijker en vertel ons jouw verhaal, video of foto op LinkedIn, Twitter, Facebook of Instagram

Met de juiste hashtag natuurlijk: #EUVocationalSkills en #DiscoverYourTalent

Heb je een verhaal dat je wil delen met je netwerk? Super. Gebruik dan zeker ook de juiste hashtags: #EUVocationalSkills en #DiscoverYourTalent. Zo ziet ook de Europese Commissie dat jij en je organisatie je engageren voor beroepsopleidingen.

19 oktober 2020 - Nieuwe afspraken rond 'afwezigheidsattesten opladen voor opleidings- en onderwijspartners'

VDAB heeft de afspraken rond het opladen van afwezigheidsattesten voor opleidings- en onderwijspartners gewijzigd.

Afwezigheidsattesten moeten niet meer opgeladen worden in Mijn Loopbaan voor Partners (MLP), maar bijgehouden worden door de opleidings- en onderwijspartner.

Indien na een bemiddelingsgesprek bij VDAB, de cursist wordt doorverwezen naar de controledienst, moeten de afwezigheidsattesten opgeladen worden in MLP, hetzij door de VDAB-bemiddelaar, hetzij door de opleidings- of onderwijspartner.

Heb je nog vragen? Neem contact op met je VDAB-contactpersoon.

14 oktober 2020 - Welkom op Extranet voor partners!

Extranet voor partners vervangt eind 2020 vdab.be/partners. Alle informatie van de partnerwebsite kan je dan op deze website vinden. Vanaf 14 oktober 2020 kan je al een eerste versie van Extranet gebruiken. Lees meer.

14 oktober 2020 - Work out Room: Boeit de toekomst van werk en HR jou?

De Work out Room is VDAB's ruimte voor innovatie en co-creatie. Boeit de toekomst van werk en HR jou? Laat je inspireren op onze events!

1 maart 2020 - Beroepsverkennende stage buiten een TWE OCMW traject

Vanaf 30/03/2020 zijn alle OCMW's gemandateerd om Beroeps Verkennende Stage (BVS) in te zetten buiten het kader van TWE-OCMW.

Dit betekent concreet dat VDAB de bestaande ondersteuning waarbij VDAB de BVS-contracten administratief verwerkt stopzet en de OCMW's het vertrouwen en de technische mogelijkheid zullen geven om dit volledig zelf in handen te nemen.

Gezien de registratie van de BVS binnen en buiten TWE verschillend is en de mogelijkheid tot registratie vraagt dat de begeleider over de correcte rechten beschikt in onze systemen, wordt er vanuit VDAB de nodige ondersteuning geboden wat betreft opleiding.

Voor OCMW begeleiders die geen rol binnen TWE-OCMW opnemen is het verplicht om eerst een MLP-opleiding te volgen vooraleer de nodige gebruikersrechten kunnen worden toegekend.

Voor TWE-OCMW begeleiders die al de nodige rechten hebben adviseren de MLP coaches sterk om de MLP opleiding te hernemen en dit gezien de afwijkende registratiewijze voor BVS buiten een TWE ten opzicht van binnen een TWE.

Op extranet is een 'handleiding registreren van beroepsverkennende stage (BVS)' beschikbaar. Bij de registratie van de BVS wordt gevraagd een financieringsnummer toe te kennen (cfr. p13,p14). Voor alle OCMW's die een BVS registreren buiten TWE OCMW moet hiervoor volgend financieringsnummer gebruikt worden: C03S350

Op het leerplatform voor partners is er een module BVS beschikbaar onder 'vormen van werkplekleren'

Bij vragen over de registraties van BVS kan u terecht bij de provinciale MLP-coaches via het contactformulier op extranet.
Voor inhoudelijke vragen over BVS kan u terecht op wpl@vdab.be

17 december 2019 - VDAB en partners: hoe denken ze over de samenwerking?

Enkel samen met onze partners zijn we 'sterk voor werk'. En hoe we met onze partners samenwerken, dat willen we in de toekomst nog beter aanpakken. Zodat elke samenwerking nog vlotter verloopt, en onze dienstverlening een nog beter antwoord biedt op de noden van de arbeidsmarkt en onze klanten.

Daarom organiseerde VDAB eind maart 2019 een uitgebreide bevraging over de samenwerking met partners. 1.735 medewerkers en 1.965 partners vulden de bevraging in. Uit die bevraging blijkt dat partners in het algemeen tevreden zijn over de samenwerking met VDAB. Op basis van de resultaten hebben we 10 aanbevelingen geformuleerd die een traject van verschillende jaren omvatten.

Lees meer over de resultaten

Op deze pagina