Nieuws - 25-5-23 - VDAB vordert vergoedingen terug bij loopbaancentra voor inbreuken. Hoe voorkom je inbreuken?

 

 

Afbeelding
Personeelsadministratie

VDAB vordert 35.000 Euro terug bij loopbaancentra

VDAB onderzoekt op regelmatige basis of loopbaancentra inbreuken plegen op onze regelgeving. Dit gebeurt onder meer op basis van cijfermatige analyses, al dan niet in combinatie met dossiercontrole en klantenbevraging.

VDAB vorderde hiervoor begin 2023 bij 25 verschillende loopbaancentra 35.000 euro vergoeding voor loopbaanbegeleiding terug.

De vastgestelde inbreuken waren: 

 • loopbaanbegeleiding aan eigen personeel (15.000 euro bij 20 loopbaancentra)
 • bedrijfsopdrachten (20.000 euro bij 5 loopbaancentra)

Hoe voorkom je inbreuken?

 1. Het loopbaancentrum is verantwoordelijk en financieel aansprakelijk voor alle begeleidingen (en dus ook inbreuken) die in naam van dat loopbaancentrum met de loopbaancheque worden uitgevoerd:

  • Zorg ervoor dat al je loopbaanbegeleiders op de hoogte zijn van de regelgeving en instructies van VDAB. 
  • Controleer hun uitvoering van de opdracht.
 2. Loopbaanbegeleiders en andere medewerkers van je loopbaancentrum mogen geen loopbaancheque inzetten voor loopbaanbegeleiding bij het eigen loopbaancentrum:

  • Ook onderaannemers van hetzelfde loopbaancentrum mogen geen begeleiding met de loopbaancheque aan elkaar aanbieden.
  • De inzet van een loopbaancheque voorafgaand aan een tewerkstelling (als werknemer of onderaannemer) bij  een loopbaancentrum mag in principe wel. Deze begeleiding mag echter op geen enkele manier een voorbereiding of opleiding zijn in functie van de toekomstige samenwerking. VDAB blijft hierop controles uitvoeren.
 3. Loopbaancheques mogen niet ingezet worden voor andere doeleinden dan individuele loopbaanbegeleiding op initiatief van de burger: