Inbreuken en hun gevolgen
Op deze pagina lees je wat de juridische en financiële gevolgen zijn als je een inbreuk pleegt tegen de verplichtingen van het mandaat loopbaanbegeleiding.
Als loopbaancentrum heb je de eindverantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alle afspraken en richtlijnen gevolgd worden.
Op deze pagina geven we een samenvatting van de procedures en een overzicht van de meest voorkomende inbreuken en hun gevolgen.
Lees voor de volledige procedure en meer mogelijke inbreuken de volledige bepalingen:
Wanneer spreken we van een inbreuk?
Als een loopbaanbegeleider of een loopbaancentrum zich niet houdt aan de verplichtingen verbonden aan het mandaat loopbaanbegeleiding, is er sprake van een inbreuk.
Verantwoordelijk voor onderaannemers
Als gemandateerde centrum ben je te allen tijde verantwoordelijk voor de kwaliteit van de onderaannemers en voor de kwalitatieve uitvoering van de dienstverlening door deze onderaannemers.
VDAB kan tijdens de looptijd van het mandaat controleren of de onderaannemers voldoen aan de gestelde vereisten. Als gemandateerde organisatie zorg je ervoor dat de onderaannemer de inhoud van het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende loopbaanbegeleiding kent en onderschrijft.
Wat als VDAB een inbreuk vaststelt?
Kennisgeving
Je ontvangt in eerste instantie een aangetekend schrijven met een duidelijke omschrijving van de vaststelling van de inbreuken, met een verwijzing naar de richtlijnen die niet nageleefd werden. De gevolgen worden eveneens duidelijk omschreven.
Je krijgt telkens de mogelijkheid om je te verweren. De termijnen daarvoor gaan in op de 3de dag na versturen van de aangetekende zending:
- binnen 15 dagen, in geval van een voornemen tot terugvordering van (een deel van) de betaalde vergoeding voor loopbaanbegeleiding
- binnen 7 dagen, in geval van een voornemen tot schorsing van het mandaat
- binnen 30 dagen, in geval van een voornemen tot intrekking van het mandaat
Argumentatie en afspraken
VDAB is steeds bereid om in gesprek te gaan en de argumentatie te aanhoren. VDAB neemt de tijd om elke vaststelling grondig te onderzoeken én elke beslissing te motiveren.
Er kunnen afspraken gemaakt worden tot opmaak en uitvoering van een actieplan door het loopbaancentrum om de inbreuken recht te zetten. Modaliteiten, termijn en gevolgen worden daarbij duidelijk op papier vastgelegd.
Eindbeslissing
Er volgt tenslotte vanuit VDAB een aangetekend schrijven met de gemotiveerde eindbeslissing. Als het gaat over een terugvordering staan hierin duidelijk het bedrag en de betalingsvoorwaarden.
Wat zijn de gevolgen?
Als VDAB vaststelt dat een loopbaanbegeleider of een loopbaancentrum een inbreuk pleegt, heeft VDAB de bevoegdheid om in te grijpen en:
- de volledige of gedeeltelijke vergoeding voor loopbaanbegeleiding, die eerder door VDAB is betaald aan het loopbaancentrum, terugvorderen.
en/of
- het mandaat van het loopbaancentrum tijdelijk schorsen of definitief intrekken.
Concrete gevolgen bij een schorsing
Als de termijn van verweer afgelopen is en een schorsing verantwoord blijft, zijn dit de gevolgen:
- VDAB verwijdert het loopbaancentrum uit de database van gemandateerde loopbaancentra zodat het niet meer officieel erkend is voor de burger, andere partners ...
- Het loopbaancentrum mag zichzelf niet meer profileren als loopbaancentrum of communiceren over de loopbaancheque.
- Het loopbaancentrum kan niet meer registreren en geen bestaande registraties meer bekijken.
- Het loopbaancentrum mag geen nieuwe begeleidingen meer opstarten.
- Als lopende begeleidingen verder gezet mogen worden (voor continuïteit van de dienstverlening aan de burger), voert VDAB de registraties in die leiden tot uitbetalingen. Het loopbaancentrum kan daartoe de ondertekende bewijzen van deelname bezorgen aan VDAB.
Vermindering of terugvordering
Een vaststelling van inbreuken kan leiden tot een terugvordering van (een gedeelte van) de vergoeding, ontvangen voor de loopbaancheque in kwestie.
Hieronder een overzicht van de meest voorkomende inbreuken met het percentage van vermindering of terugvordering van de vergoeding dat hier tegenover staat.
Als niet voldaan werd aan de administratieve verplichtingen
Deze administratieve verplichting omvat de aanwezigheid van de overeenkomst voor loopbaanbegeleiding (bij elk pakket in tweevoud opgemaakt en ondertekend door zowel de burger als door de loopbaanbegeleider)
Terugvordering: 10%
Als in het klantendossier het Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) ontbreekt
In elk dossier moet een POP of het bewijs dat er een POP werd opgemaakt aanwezig zijn, meer bepaald 1 POP per loopbaancheque.
Terugvordering: 25%
Als bewijs van deelname ontbreekt
In elk dossier moet er voor elk gesprek een geldig bewijs van deelname aanwezig zijn.
Terugvordering bij het volledig ontbreken van een bewijs: 100%
Terugvordering bij het ontbreken van een handtekening: pro rata
Als er meerdere zaken niet conform de regelgeving of instructies zijn
Hiervan is sprake als in minstens 50% van de selectie betrokken in een administratieve controle niet conform de regelgeving of instructies blijkt.
Terugvordering: de geldende terugvordering voor de respectievelijke inbreuk(en)
Bijkomende terugvordering: 10% op het resterende bedrag dat uitbetaald werd
Gebruik van loopbaancheque voor andere doeleinden
De loopbaancheque mag enkel gebruikt worden voor de doeleinden waar het voor bedoeld is. Oneigenlijk gebruik is bijvoorbeeld de cheque inzetten voor:
- rekrutering en selectie
- opleiding
- bedrijfsopdrachten of jobcoaching
- outplacement
- ...
Terugvordering: 100%
Begeleiding aan eigen personeel
Het loopbaancentrum mag geen loopbaanbegeleiding aanbieden aan eigen personeel, vaste werknemers of onderaannemers.
Terugvordering: 100%
Intrekking of schorsing mandaat
Bij een vaststelling van inbreuken kan VDAB het mandaat schorsen of het mandaat intrekken (BVR art. 18). Hieronder de meest voorkomende situaties die daar aanleiding toe kunnen geven.
Inbreuken op het BVR of de algemeen geldende wetgeving
In geval van inbreuken op het BVR of de geldende wetgeving, op die wijze dat burgers benadeeld worden, zoals bijvoorbeeld:
- verkeerde informatie geven over het gebruik van de loopbaancheque
- onterecht vergoedingen aanrekenen
- privacy niet respecteren
- de gegevens die VDAB ter beschikking stelt, gebruiken voor andere doeleinden
Schorsing: gedurende de duur van een onderzoek, maximum een maand
Niet meer voldoen aan de mandaatvoorwaarden
Als het loopbaancentrum niet meer voldoet aan de mandaatvoorwaarden zoals omschreven in art. 5 van het BVR.
Schorsing: tot de inbreuk is rechtgezet
Herhaalde inbreuken
Bij een herhaaldelijk vaststellen van inbreuken op de naleving van het Besluit van de Vlaamse Regering of de vereisten van VDAB kan er beslist worden tot een schorsing of intrekken van het mandaat.
Schorsing: maximum een mandaatperiode (6 jaar)