EGF - Europees Globalisatiefonds

Het EGF biedt steun bij onverwachte en aanzienlijke verliezen aan banen door grote herstructureringen of faillissementen door steun te bieden bij het zoeken naar een baan, loopbaanadvies, bijscholing, herscholing, (outplacement-) begeleiding, coaching en ondernemerschap. 

Logo EGF - Europees Globalisatiefonds

Wat is het Europees Globalisatiefonds?

Het EGF biedt steun bij onverwachte en aanzienlijke verliezen aan banen door grote herstructureringen of faillissementen. Het fonds betaalt geen uitkeringen, maar kan steun bieden bij het zoeken naar een baan, loopbaanadvies, bijscholing, herscholing, (outplacement-) begeleiding, coaching en ondernemerschap.

Het EGF verschilt van de structuur- en investeringsfondsen van de EU. Daar waar de structuur- en investeringsfondsen van de EU een strategisch langetermijnperspectief hanteren, biedt het EGF werknemers eenmalige individuele steun die beperkt is in de tijd. Bovendien is het een noodfonds dat bijkomende/extra acties financiert voor getroffenen van een herstructurering of faillissement.

Deze informatie (en meer) vinden we onder andere terug op de website van de Europese Commissie: Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering voor ontslagen werknemers (EFG) - Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie - Europese Commissie (europa.eu). 

Regelgeving

In de regelgeving van EGF voor de periode 2021-2027 verschuift de klemtoon van de oorzaken van de herstructurering naar de gevolgen ervan. De hoofdaspecten volgens de nieuwe regels zijn:

  • Alle redenen voor herstructurering komen in aanmerking voor steun, ook de economische gevolgen van de coronacrisis en grotere economische trends zoals decarbonisatie en automatisering. 
  • De drempel verlaagt van 500 naar minstens 200 getroffen werknemers binnen de bepaalde referentieperiode om in aanmerking te komen. 
  • Het medefinancieringspercentage bedraagt ten minste 60% en kan oplopen tot 85%.
  • Elke zaak heeft een looptijd van 2 jaar.Er is een referentieperiode van 4 maanden om verschillende golven van ontslagen op te nemen.
  • Zelfstandigen, leveranciers en onderaannemers komen ook in aanmerking.
  • Bedrijven in dezelfde NUTS-regio en/of dezelfde sector kunnen samen 1 dossier vormen

Aanvraag steun

Alleen EU-lidstaten kunnen een aanvraag indienen bij het fonds. Voor België gebeurt deze aanvraag via de FOD Werkgelegenheid.

Steun vanuit het EGF is een aanvulling op nationale, regionale of lokale acties, of op maatregelen die bedrijven op grond van de nationale wetgeving of collectieve arbeidsovereenkomsten nemen. Er moet dus eerst een sociaal akkoord zijn voor een aanvraag tot steun bij het EGF kan worden ingediend.

VDAB zorgt voor Vlaanderen voor de opmaak van de aanvraag, indiening bij de EC (via de contactpersoon van de FOD werkgelegenheid) en de rapportering. 

De aanvraag moet binnen de 12 weken na de datum waarop is voldaan aan de criteria voor steunverlening (referentieperiode van maximum 4 maanden), zoals omschreven in artikel 4 van de EGF-Verordening, ingediend worden bij de Commissie. De Commissie kan nadien steeds aanvullende informatie opvragen. 

Dossiers in behandeling

Klik op de blauwe link van de dossiers voor meer info.

Combinatielogo ESF-AMIF-projecten_2023_RGB

Op deze pagina