VDAB zet in op de erkenning van eerder verworven competenties (EVC)
Heel wat mensen kregen de kans niet om een diploma te behalen, maar leerden hun vak al doende. Bijvoorbeeld in het bedrijf van hun ouders of als vrijwilliger. Denk maar aan de slagerszoon die geen officieel diploma behaalde maar perfect kan uitbenen. Of de jobstudent die tijdens zijn vakantiewerk met een heftruck leerde rijden maar dat niet kan bewijzen. Dan kan een EVC-traject een oplossing bieden jouw klant.
Bewijs je ervaring zwart op wit
Om een bepaalde job te mogen uitoefenen heb je soms een bewijs nodig. Met zo’n bewijs toon je zwart op wit aan dat je een bepaald vak onder de knie hebt. Met een EVC-traject kan een werkzoekende of werknemer zijn ervaring laten bewijzen én krijgt hij nadien een officiëel document dat dezelfde waarde heeft als een diploma. Interessant als je sterker in je schoenen wil staan tijdens het solliciteren of als je wil doorgroeien binnen het bedrijf waar je al werkt.
Ook werkgevers zijn gebaat bij zo’n bewijs. Als bedrijfsleider ben je vaak op zoek naar medewerkers, maar soms is het aanbod aan kandidaten beperkt. Sommige kandidaten spreken over veel ervaring en kennis, maar kunnen geen bewijs voorleggen. Ze hebben gewoonweg geen diploma of certificaat om te bewijzen dat ze geschikt zijn voor de functie. Ze zijn echter even bekwaam als kandidaten met een diploma en verdienen een kans.
Voor welke beroepen?
Een EVC-traject bestaat niet voor elk beroep. Voor sommige beroepen moet je nog steeds een opleiding volgen en daar een bewijs van voorleggen. Voor deze beroepen kan je wél een EVC-traject volgen om je ervaring te bewijzen:
- Onderhoudsmecanicien personenwagen en lichte bedrijfsvoertuigen
- Heftruckchauffeur
- Reachtruckchauffeur
- Fitnessbegeleider
- Kinderbegeleider baby's en peuters
- Kinderbegeleider schoolgaande kinderen
- Opleider-begeleider in bedrijven
- Uitbener-uitsnijder
Hoe het in zijn werk gaat
Een werkzoekende of werknemer schrijft zich in via de website van VDAB voor het beroep waarvoor hij of zij een bewijs wil halen. Dan volgt een gesprek bij een testcentrum in de buurt. Tijdens dat gesprek peilt een begeleider naar de kennis van de kandidaat en bekijkt hij de haalbaarheid. Na een positief gesprek volgt een praktische proef die is opgesteld door mensen uit de sector. Na de praktische proef krijgt de kandidaat een certificaat. Slaagt de kandidaat niet op elk onderdeel? Dan krijgt hij een deelattest van de onderdelen waarvoor hij wel geslaagd is.
Meer info?
Verwijs je klanten door naar de website van VDAB.
Werkzoekenden en werknemers: vdab.be/laat-je-ervaring-erkennen
Werkgevers: vdab.be/werkgevers/ervaring-telt