Beroependatabank Competent
Competent helpt je om in competenties te denken die nodig zijn voor een beroep, en niet in diploma's. Lees op deze pagina wat Competent concreet inhoudt.
Wat is Competent?
Competent is de standaard competentietaal voor beroepen en competenties op de arbeidsmarkt in België. De databank bevat beroepscompetentieprofielen met een overzicht van competenties en soft skills die beschrijven wat je moet kunnen en kennen.
Dankzij de samenwerking met gebruikers en partners is de informatie steeds aangepast aan de evoluties op de arbeidsmarkt.
Waarom Competent?
De arbeidsmarkt evolueert snel. Nieuwe jobs komen, en veel jobs gaan. Nieuwe beroepen eisen tal van nieuwe competenties. En in een krappe arbeidsmarkt is het niet evident om werknemers te vinden die naadloos passen bij een vacature. Daarom is het belangrijker om in competenties te denken die nodig zijn voor een beroep, en niet in diploma's. Competent, de databank voor beroepen en competenties, biedt hierbij ondersteuning.
Wat kan jij doen met Competent?
- Competenties van werkzoekenden in kaart brengen en matchen met de gevraagde competenties in vacatures.
- Opleidingen aanbieden die sneller inspelen op de steeds veranderende behoeften van de arbeidsmarkt.
- Een kwalitatief competentiebeleid voeren in jouw bedrijf door functies te beschrijven met competenties die meteen bruikbaar zijn voor de dienstverlening van VDAB.
- De link maken naar internationale databanken: ISCO (International Standard Classification of Occupations) en ESCO (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations).
- De brug slaan tussen onderwijs en arbeidsmarkt via de beroepskwalificaties die je kan verwerven via onderwijs of opleiding. Beroepskwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij.
- Heb je competenties verworven op je werk of in je vrije tijd? Dan kan je ze laten erkennen via EVC (Erkennen van competenties).
- Nagaan welke soft skills je nodig hebt voor het uitoefenen van een bepaald beroep.
Hoe meer partners gebruik maken van Competent, hoe beter een gemeenschappelijke competentietaal kan worden gecreëerd.
Waaruit bestaat een beroepscompetentieprofiel?
Een beroepscompetentieprofiel bevat per beroep de bijbehorende competenties op de arbeidsmarkt.
De competenties zijn gegroepeerd in:
- Essentiële competenties die bij elke beroepsbeoefenaar voorkomen.
- Optionele competenties die specifiek zijn voor de werkcontext, en kunnen verschillen per beroepsbeoefenaar.
- Soft skills, die benadrukken wat écht nodig is om als persoon goed te functioneren voor het beroep. We gebruiken een vaste set van soft skills die we toekennen aan beroepen.
Sommige beroepscompetentieprofielen bevatten ook leerbewijzen en geven de verplichte of veel gevraagde attesten, of de wettelijk gevraagde diploma's voor het beroep weer.
Hoe lees je een competentieprofiel?
- De titel geeft de meest herkenbare benaming van het beroep weer.
- De definitie is een omschrijving van het beroep.
- De werkcontext bevat specifieke aspecten van de werkomgeving, onder andere wetgeving.
- Verwante beroepen zijn beroepen die nauw aansluiten bij het beschreven beroep (gelijkaardige competenties, gelijkaardige sector ... ).
- Alternatieve namen zijn veel voorkomende benamingen voor het beroep. Ze dienen ook als zoekterm om gebruikers naar het juiste profiel te leiden.
- De essentiële competenties geven de competenties weer die in elke werkcontext van het beroep voorkomen.
- De optionele competenties zijn een opsomming van competenties die mogelijk ook aan bod komen in het beroep, maar eerder afhankelijk zijn van de context waarin je het beroep uitoefent (bijvoorbeeld een groot bedrijf versus een klein bedrijf, de sector waarin het beroep voorkomt … ).
- Een competentie bestaat uit een vaardigheid (wat je kan) en één of meer kenniselementen (wat je weet) en komt tot uiting in het gedrag dat je stelt (gedragsindicatoren).
- Gedragscompetenties of soft skills geven de persoonsgebonden kenmerken weer die iets zeggen over de manier waarop personen hun werk uitvoeren en die maken dat ze dit beroep nog beter kunnen uitoefenen.
- De rubriek Leerbewijzen geeft een opsomming van attesten, certificaten, bewijzen … die noodzakelijk of wettelijk vereist zijn om dit beroep uit te oefenen.
- In sectoren situeren we het beroep binnen de bedrijfstakken of domeinen in de databank.
- De interessegebieden zijn een andere manier om beroepen te situeren en terug te vinden in de databank.
Codes: hier verwijzen we naar ISCO (International Standard Classification of Occupations) en ESCO (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations).
Partnerschap
Pôle Emploi en Synerjob
Competent is een partnerschap tussen Pôle Emploi, de sociale partners en Synerjob (VDAB, Actiris, Bruxelles-Formation, Le Forem en ADG). De databank is in haar geheel erkend door de interprofessionele sociale partners.
Naast menselijke expertise baseren we ons ook op data- en AI-inzichten voor het databankbeheer.
Het afbakenen, opstellen en up-to-date houden van de beroepscompetentieprofielen komen in België tot stand met Synerjob en de sociale (sectorale) partners.
Competenties en beroepen worden toegevoegd of verwijderd op basis van monitoring van de arbeidsmarkt. We hanteren procedures die opgenomen zijn in een handleiding om feedback van diverse gebruikers en stakeholders (waaronder onderwijs, beroepskwalificatiedossiers) op te nemen. We volgen tegelijk trends op de arbeidsmarkt op via big data-analyse en artificial intelligence-projecten.
Wijzigingen onderwerpen we steeds aan een interne kwaliteitscontrole die eveneens omschreven is in een handleiding.
UWV
Sinds januari 2021 baseert ook het Nederlandse UWV zich op Competent. Zij leggen eigen accenten qua indeling in beroepen, maar wisselen cv's en vacatures vlot uit via het gemeenschappelijk gebruik van de competentietaal.
Open data - API's
Competent API's
De data van Competent zijn beschikbaar als open data via API's.
Competent data-archief
In het Competent data-archief vind je per jaar per kwartaal (Q1, Q2, Q3, Q4) de rapporten met de data van vorige versies van onze beroependatabank Competent.
Vragen of opmerkingen?
Mail naar competent@vdab.be.