Onderwijskwalificerend opleidingstraject (OKOT) voor OCMW-klanten

Werkzoekenden kunnen via een kwalificerend opleidingstraject met VDAB-opleidingscontract (OKOT) een diploma behalen voor een knelpuntberoep.

Wat?

In een onderwijskwalificerend opleidingstraject met VDAB-opleidingscontract (OKOT) verwerven werkzoekenden de competenties om een knelpuntberoep uit te oefenen én behalen ze een diploma, en dit in functie van een duurzame tewerkstelling. 

Voor wie?

Werkzoekenden

  • die hun kansen op werk willen vergroten door voor één van de betrokken knelpuntberoepen te kiezen, maar die niet beschikken over het vereiste diploma en de vereiste competenties.
  • die voldoen aan de instapvoorwaarden op vdab.be/diplomaviavdab

Vergoedingen voor de werkzoekende cursist

De klant ontvangt een leefloon als vervangingsinkomen, en het OCMW beslist of de klant een OKOT-opleiding mag volgen (belangrijk voor behoud van het leefloon). Cursisten met een leefloon komen in aanmerking voor de volgende voordelen via VDAB:

  • Gratis opleidingen (vrijstelling van inschrijvingsgeld en gratis leermateriaal)
  • Een lijnabonnement of een forfaitaire verplaatsingsvergoeding
  • Een vergoeding voor kinderopvang
     

Aandachtspunten

  • Een OKOT en een traject tijdelijke werkervaring kunnen niet gecombineerd worden.
  • OKOT zijn zware trajecten. Het gaat om een voltijdse studie in dagonderwijs. Het aantal uren les kan oplopen tot 40 uur per week. Het traject duurt 1 tot 3 jaar. Werkzoekenden moeten dus zeer gemotiveerd zijn om het vol te houden. Daarom worden ze grondig gescreend.

Waar vind je een overzicht van de opleidingen?

Je vindt een overzicht van de opleidingen op vdab.be/diplomaviavdab

Klik op :

Hoe leid je een OCMW-klant toe naar een OKOT-traject?

In de brochure 'OKOT voor OCMW-klanten' vind je de procedure om OCMW-klanten toe te leiden. Je gebruikt hiervoor het sjabloon 'Formeel akkoord'.

Op deze pagina