Europees Sociaal Fonds (ESF)

VDAB werkt samen met Europees Sociaal Fonds. VDAB realiseert innovatieprojecten en dienstverlening met steun van het Europees Sociaal Fonds.

Afbeelding
Banner ESF-logo

 

ESF project Onderzoeksopdracht naar het gebruik van vouchers

ESF Project oproep 508: onderzoeksopdracht naar het gebruik van vouchers

Dit project wordt gerealiseerd met steun van het Europees Sociaal Fonds.

VDAB wil via dit ESF innovatieproject een onderzoek en experiment uitrollen dat tot doel heeft om na te gaan of en hoe een dienstverlening met vouchers kan bijdragen aan betere samenwerking en betere dienstverlening.

Het innovatieproject bevat een vooronderzoek door UHasselt en VDAB en een experiment in de provincie Antwerpen.

Het concept voor het experiment vertrekt vanuit de keuzevrijheid en de verantwoordelijkheid van zowel de werkzoekende als de dienstverlener. VDAB hoopt daarmee een betere match te vinden tussen dienstverlener en partners, de tevredenheid van beide te verhogen en de partners een stabielere meer open markt met lange-termijnperspectieven te bieden ten voordele van de kwaliteit en kennisborging.

Publicitaire verplichtingen in het kader van ESF-projecten

De publicitaire verplichtingen gaan over alle voorlichtings- en communicatieacties die u met uw ESF-project op touw zet, gaande van de deelnemerslijsten tot interacties met de pers. Het is van belang dat het publiek weet dat het project gefinancierd wordt door het ESF, de Europese Unie en de Vlaamse Overheid.

E-room en DAS

ESF-archiefruimte

Digitaal Archief Samenwerking (DAS)

Lees meer over Digitaal Archief Samenwerking (DAS)

VDAB als intermediaire instantie van ESF

Europees Sociaal Fonds financiert door VDAB uitbestede projecten. (Overzicht volgt)

Actor Dossier

Voor de periode 2016-2017 heeft de VDAB een overeenkomst gesloten met het Europees Sociaal Fonds (ESF). VDAB heeft ervoor gekozen om binnen deze overeenkomst te focussen op competentieversterking op de opleidingsvloer (beroepsopleiding) en op de werkvloer (IBO). Gespreid over 2 jaar krijgt de VDAB hiervoor 39 mio euro subsidies. Bewijsstukken voor deze projecten worden opgeladen in de ESF-archiefruimte.

  • Een beroepsopleiding is de gemeenschappelijke noemer voor een reeks activiteiten die nodig zijn om de competentiekloof van werkzoekenden op zoek naar een geschikte baan te overbruggen. Elke beroepsopleiding is gericht op een specifiek jobdoelwit en op het aanleren of versterken van de competenties om de taken binnen het gewenste beroep uit te voeren. De activiteiten worden uitgevoerd door de competentiecentra van de VDAB.
  • De IBO is een opleiding in een bedrijf waarbij het bedrijf de werkzoekende opleidt en begeleidt voor het invullen van een vacature. De opleiding is gebaseerd op een opleidingsplan dat de ontbrekende competenties beschrijft en koppelt aan opleidingsacties. Een IBO-consulent volgt het verloop van de opleiding op. De werkgever engageert zich om de werkzoekende aan te werven na de opleiding. De individuele beroepsopleidingen (IBO) worden verzorgd door de werkwinkels.

Volgende resultaten worden beoogd binnen het kader van deze overeenkomst:

  • Het bereiken van 50.000 deelnemers binnen de projecten 6102 (Vlaanderen) en 6103 (Brussel) tijdens de periode 2016-2017 met mogelijke verlenging in 2018.
  • Het beogen van een positief tewerkstellingspercentage van 45% zes maanden na afloop van de actie. Dit percentage is indicatief en zal gemonitord worden door het ESF-Vlaanderen.
  • Het beogen van een bereik van 40% kansengroepen, met inbegrip van 7% ouderen en 20% migranten.

Projectfiches begeleiding en bemiddeling via ESF-oproepen

Bekijk hier de projectfiches begeleiding en bemiddeling via ESF-oproepen