Pitstops

Pitstop loopbaanbegeleiding banner

De arbeids- en ook opleidingsmarkt is voortdurend in beweging. In deze context van continue veranderingen speel jij als partner van VDAB een belangrijke rol. Omdat wij het belangrijk vinden dat jij ‘mee bent’, organiseren wij deze 'Pitstops' voor jou.

Wat zijn Pitstops?

De VDAB-pitstops zijn online interactieve kennis- en inspiratiesessies voor iedereen die burgers begeleidt naar werk: partnerbemiddelaars, coaches, loopbaanbegeleiders, trajectbegeleiders … 

Experts van binnen en buiten VDAB bieden je in deze sessies informatie over:

 • de arbeids- en opleidingsmarkt
 • de VDAB-dienstverlening
 • digitale tools en wetenschappelijke inzichten

Tijdens een sessie kan je vragen stellen en discussiëren met experts en andere professionals, en krijg je de nodige bronnen en links voor jou en jouw klanten.  

Inschrijven

Schrijf je in!


Wat na inschrijven?

We bezorgen je de link waarop je de sessie op het geplande tijdstip online kan volgen.

We nemen elke sessie op.

Na de sessie mailen we jou de link naar de opname en een samenvatting van de sessie.

Arbeidsmarkt vandaag en Competentiecheck - 21 november 2023

Arbeidsmarkt vandaag:

Via diverse tools zoals Arvastat, Beroepen In cijfers, arbeidsmarktverkennier, schoolverlatersraport, ... en met kennis van zaken over de huidige arbeidsmarkt (spanningsindicator, knelpuntberoepen, screeningsberoepen, ...)  wil VDAB met deze pitstop haar partners ondersteunen bij de realiteitstoets van de beroepsvoorkeur van hun klanten. 

Tijdens deze pitstop leer je van Ann Perrett, VDAB arbeidsmarktadviseur, meer over de arbeidsmarkt van vandaag en hoe haar invalshoek te gebruiken in jullie loopbaanbegeleidingen. Wat inzake arbeidsmarktverkenning geldt voor werkzoekenden, geldt op een gegeven moment ook in het loopbaanbegeleidingsproces voor werkenden met een loopbaanvraag.

Competentiecheck:

Anton V K, VDAB productowner voor het domein oriënteren, licht tevens de Competentiecheck toe, een nieuwe VDAB-tool voor werkenden. In de Competentiecheck kijk je met een competentie-bril naar de huidige werksituatie en krijg je relevante opportuniteiten tot levenslang leren aangereikt.

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop 'Arbeidsmarkt vandaag en Competentiecheck - 21 november 2023' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

StartSOON-Febecoop

Wat betekent sociaal ondernemerschap? En voor wie zou dit een te uitdagend, maar wervend toekomstperspectief kunnen bieden? 

In deze Pitstop maken Bart Van Gysel en Peter Bosmans (Febecoop) je wegwijs met enkele inspirerende voorbeelden. Ze laten je kennis maken met Start SOON, een begeleidingstraject in opdracht van de Vlaamse overheid, dat loopt van oktober 2023 tot mei 2025. Zo kunnen (pre)starters kennis maken met de sociale economie en hun sociaal ondernemersidee verder uitwerken tot een volwaardig ondernemings- en financieel plan. Ook hun ondernemersvaardigheden worden aangescherpt. Garanties voor een geslaagde start! Onontbeerlijke informatie dus, waarmee je meteen aan de slag kan om jouw klanten correct te informeren en hen mogelijk bij te staan om hun eerste, maar belangrijke stap te zetten van een eerste idee of een vaag plan naar succesvol sociaal ondernemerschap.

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop 'StartSOOn - 7 november 2023' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Werken in de Glas-en papiersector -INDUFED

Benieuwd naar een job die bijdraagt aan een duurzamere wereld ? Tijdens deze pitstop maak je kennis met de beroepen bij de recyclagekampioenen glas en papier ! Het sectorfonds voor de Glas en papierindustie INDUFED biedt je niet alleen een frisse kijk op de beroepen maar ook op de innovaties die het uitzicht van de toekomst zullen bepalen : goede isolatie – hoogrendementsglas – zonnepanelen – windmolens,… alsook de kleurrijke, volledig recycleerbare verpakkingen in alle vormen en modellen ter bescherming van de producten die we consumeren. 

Lieve Van Lierde, head of department van INDUFED, en Gunther Melis, Coördinator van Paper Pack Skills bieden je ook een scherp beeld van de carrière- en doorgroeimogelijkheden, het bijzonder uitgebreid gamma aan opleidingen en de correcte sociale voorwaarden. Kortom alle info die je als loopbaanbegeleider of consulent nodig hebt om je klanten goed te kunnen adviseren. Technische , innovatiegerichte, creatieve, commerciële, financiële, … beroepen in deze sector staan allen in de bres voor een duurzamere wereld !

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop 'Werken in de Glas-en papiersector - 24 oktober 2023' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Trilogie vakbonden- deel 1: de dienstverlening van het ABVV

Het ABVV kende een historische ontwikkeling vanuit ons solidair besef dat we mensen willen ondersteunen en versterken bij de sociale risico’s op hun levenspad. Onder het bekende activistische deken van sociale acties, uitbetalingsinstelling, onderhandelen en vertegenwoordigen groeide doorheen de afgelopen decennia een lappendeken aan dienstverlening om onze (potentiële) leden te ondersteunen en verbinden op die verschillende terreinen. Zo staan de ABVV-pleiters de leden bij in juridische geschillen en conflicten met werkgevers. Hun loopbaanadviseurs bieden niet alleen sociaal-juridische info, ze formuleren samen met het lid passende alternatieven om vragen zoals medisch ontslag, recht op uitkeringen, frustraties rond tijdelijke contracten, de nodige ondersteuning bij het kiezen van de passende opleiding, of samen te ontdekken welke opleidingen matchen met hun statuut of bij herstructureringen. In andere trajecten maken ze ook ruimte om lage digitale vaardigheden via collectieve of individuele om te buigen, sollicitatievragen te beantwoorden of arbeidsongeschikten te ondersteunen in hun heroriëntering. Maar een organisatie met 1,5 miljoen leden heeft natuurlijk een aanbod dat veel verder reikt dan deze focus. Hun job- en taalcoaches en diversiteitsconsulenten/milieu- en vormingsmedewerkers bieden individuele/collectieve ondersteuning op werkvloeren. Zo speelt hun jongerenwerking in op de persoonlijke vragen van scholieren, studenten en loopbaanstarters en geeft een collectief aanbod via schoolverlaterslessen. Hun loopbaancoaches en educatieve medewerkers kwetsbare groepen werken samen met de cliënt aan empowerende acties in lokale settings aan succesfactoren om de kortste weg naar duurzame tewerkstelling te creëren. Diezelfde vaak collectieve aanpak verweven ze ook in ons bewegingswerk met jongeren en andere groepen via een uitgebreid activiteitenaanbod en webinars. 

Loesje Leysen, educatief medewerker Loopbaandiensten en Caro Vanderleyden, adviseur van de studiedienst nemen je graag mee in de boeiende trip in enkele gangen van hun Huis.

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop 'Dienstverlening ABVV - 10 oktober 2023' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Startersaanbod VOKA - 26 september 2023

Deze pitstop biedt je een kijk op het Startersaanbod van Voka - dé springplank naar een succesvolle ondernemerscarrière voor jullie cliënten! In een tijd waarin steeds meer mensen dromen van het starten van hun eigen bedrijf, biedt Voka ondersteuning en begeleiding aan kandidaat-starters om hun ideeën om te zetten in een business plan en te groeien tot een bloeiende onderneming.

Wat maakt het Voka Startersaanbod zo speciaal?    

🚀 Gerichte Begeleiding: onze ervaren projectbegeleiders bieden persoonlijke begeleiding en inzichten die cruciaal zijn voor een vlotte overgang van werknemer naar ondernemer.    
📊 Toegang tot expertise: praktische sessies op vlak van businessplan, financiën, marketing, strategie …    
🌐 Toegang tot kansen: uitgebreid netwerk van experts, gelijkgestemde ondernemers, best practices …    
🔑 Flexibel: verschillende formats afhankelijk van de noden van de (kandidaat-)starter van inspiratiesessie tot intensieve begeleiding via Bryo.

Op basis van een intakegesprek brengen we de noden in kaart en adviseren onze projectbegeleiders welke sessies relevant zijn. De trajecten worden ook ondersteund door online video’s, zodat de potentiële starter op eigen tempo kennis kan vergaren en deze dan kan verwerken tijdens de groepssessies.

Door jullie cliënten te verwijzen naar het Voka Startersaanbod, geven jullie hen niet alleen de kans om hun ondernemersdromen waar te maken, maar bieden jullie ook de professionele ondersteuning en expertise die ze verdienen om een vliegende start te maken. Samen kunnen we de weg effenen voor een boeiende toekomst vol ondernemerschap en groei. 

Jens De Vos licht dit Voka Startersaanbod en zijn overige projecten toe.

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Startersaanbod Voka - 26 september 2023' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

EDUCAM - 12 september 2023

Your future in automotive starts here! Elektrificering en de vele innovaties in de voertuigen maken de jobs in deze sector super uitdagend. 

Jonathan De Saedelaer, adviseur bij Educam, geeft je een toelichting over de beroepen, de innovaties, de opleidingsmogelijkheden en alle aspecten die deze sector aantrekkelijk maken. Een absolute aanrader en dé pitstop bij uitstek, die -gegeven het nauw aan verbonden de metafoor van deze ‘pitstops’- zeker niet mocht ontbreken!

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop EDUCAM - 12 september 2023' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Loopbaan van een mantelzorger - 27 juni 2023

Wist je dat 1 op 4 Vlamingen mantelzorger is, vaak zonder het te beseffen? De meerderheid combineert dit met een job. Wat weten we hierover en welke tools bestaan er voor loopbaancoaches? Deze Pitstop benadert de loopbaan van mantelzorgers vanuit volgende twee invalshoeken: 

In deel 1 verkennen we de wereld van de werkende mantelzorgers. Hoe kijken mantelzorgers zelf naar de combi? Wat maakt dat ze het volhouden? Wat zijn de scharniermomenten waarvoor coaches alert moeten zijn? We nemen je in vogelvlucht mee in het triatlononderzoek van KU Leuven. 

In deel 2 krijg je een breed overzicht van toolkits waarmee je in je praktijk aan de slag kunt gaan: ondermeer de zorgstrategieën van de sandwichcoach, de toolkits loopbaanmetzorg en To be or not to be. 

En tot slot een special topic: hoe loopbaancoaches kunnen gidsen naar het slim inzetten van verlofstelsels. 

Deze Pitstop wordt gegeven door Noor Seghers. Zij is verbonden aan KU Leuven, Onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek, en bevlogen coördinator van het Magenta project en Loopbaan-met-zorg.

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Loopbaan van een mantelzorger - 27 juni 2023' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Persoonlijk OntwikkelingsPlan in het loopbaanbegeleidingstraject - 6 juni 2023

Deze pitstop handelt over het gebruik van POP in kader van loopbaanbegeleiding met de loopbaancheques. Werken aan een POP is bij uitstek een manier om de eigen loopbaan en ontwikkeling een boost te geven. Het kwalitatief integreren van het POP in het loopbaanbegeleidingstraject met de loopbaancheque is dan ook een belangrijk thema voor VDAB. Om onze loopbaancentra en -begeleiders te ondersteunen hebben we de bestaande richtlijnen concreter uitgewerkt. 

Tijdens deze pitstop zet Goele Vermeiren van het team Samenwerking Loopbaanbegeleiding deze voor jullie op een rijtje. Thema’s die aan bod komen:

 • Aanleiding
 • Visie
 • Richtlijnen
 • Inspirerende voorbeelden

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Persoonlijk OntwikkelingsPlan in het loopbaanbegeleidingstraject - 6 juni 2023' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Loopbaan(in)activiteit KUL - 16 mei 2023

Relatief veel werknemers zijn ontevreden over hun loopbaan en voelen een wens of noodzaak tot verandering. Ondanks de talrijke openstaande vacatures op onze krappe arbeidsmarkt, blijkt het vervullen van dergelijke loopbaanwensen tot verandering voor velen echter moeilijk. Hoe komt dit? 

Doctoraatsstudente Paulien D’Huyvetter, verbonden aan het onderzoeksdepartment Work & Organisation Studies van KU Leuven, bespreekt hoe het fenomeen “loopbaanactie” een mogelijke verklaring kan bieden. Naast een toelichting van het fenomeen, komen ook vragen aan bod zoals: Wat maakt dat mensen in loopbaaninactie kunnen belanden? Welke risico’s worden gelinkt aan loopbaaninactie? En welke rol kan loopbaanbegeleiding spelen in deze context?

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Loopbaan(in)activiteit - 16 mei 2023' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Bekendheid Loopbaanbegeleiding (IVOX) - 16 mei 2023

Loopbaanbegeleiding en de werkende Vlaming. Wat denkt de Vlaming over loopbaanbegeleiding? Hebben ze ooit al gehoord van loopbaancheques? Hebben ze er zelf al gebruik van gemaakt of overwogen en waarom (niet)? Op welke manier en langs welk kanaal wilt de werkende Vlaming geïnformeerd worden over loopbaanbegeleiding? En vooral: welke profielen binnen de Vlaamse beroepsbevolking zijn dit dan precies? In dit deel van deze pitstop gaan we dieper in op deze vragen. 

Hans Verhoeven, general director iVOX licht de kennis, attitude en gebruik van loopbaanbegeleiding en loopbaancheques door de Vlaamse beroepsbevolking toe.

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Bekendheid Loopbaanbegeleiding (IVOX)' - 16 mei 2023' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Werken in de chemiesector - 2 mei 2023

Werken in de chemie? Dan zal je wel een diploma chemie nodig hebben…. Niet dus, er zijn veel vacatures waar zelfs geen diploma hoger onderwijs gevraagd wordt. De chemiesector is enorm veelzijdig, met belangrijke subsectoren als petrochemie, life sciences en kunststoffen. En in deze verschillende subsectoren hebben we veel diverse profielen aan het werk én zijn we ook steeds op zoek naar nieuwe medewerkers, mede door de vergrijzing in onze bedrijven. Daarnaast is het ook een innovatieve sector met grote investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Ook hiervoor zijn ze op zoek naar medewerkers en niet alleen naar masters chemie. Dus heb je graag een volledig beeld van wie kansen heeft in onze sector en welke opleidingsmogelijkheden er zijn om in deze sector aan de slag te geraken, dan kan deze Pitstop zeker verhelderend zijn. 

Margo Carvers, sectorconsulent Talentenfabriek, geeft een overzicht van de chemiesector, het opleidingslandschap en de tewerkstellingsmogelijkheden. 

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken in de chemiesector' - 2 mei 2023' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Werken in de bouw - 18 april 2023

DE BOUW KIJKT VERDER Hoe de bouw verder kijkt? Goede vraag! De maatschappelijke uitdagingen zijn groot : energietransitie, digitalisering, duurzaamheid, circulariteit,… Het lijkt misschien niet meteen zo, maar elke minivooruitgang op een werf heeft een maximale impact op de maatschappij. Via ambitieuze projecten, nieuwe technologieën en innovatieve materialen verandert de bouw onze manier van leven, onze toekomst. En om zo’n projecten te verwezenlijken, worden niet alleen kersverse technologieën en materialen gebruikt, het opent ook de weg naar nieuwe jobs die een nog diverser publiek aantrekken en tewerkstellen! De bouw kijkt verder. Véél verder. 

Ontdek samen met Tatjana Samaey, directrice Vlaanderen bij Constructiv, hoe zij elke dag het verschil maken. Ontdek hoe er elke dag nieuwe beroepen ontstaan. Niet zomaar een sector die altijd meer en meer bouwt, maar een moderne en toekomstgerichte sector die altijd beter en veiliger bouwt. Uiteraard komen ook de opleidings- en tewerkstellingsmogelijkheden van de bouw aan bod zodat je ook van deze sector de meest up-to-date informatie uit eerste hand hebt.

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken in de bouw' - 18 april 2023' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Werken in de grafische sector - 14 maart 2023

Complexe labels voor pharma, voeding of cosmetica, kranten, banners, textiel, packaging, ... print is overal!  De hightech printmediasector heeft eveneens een mix van technische en creatieve beroepen zoals prepress operator, drukker, vouwer, snijder, postpress operator, …  Ja, enkelen drukken nog met loden letters, maar onze sector is zoveel méér en boeiender!  

David Benoit, adviseur bij Grafoc, licht jullie in over de opportuniteiten binnen deze sector.  

GRAFOC is het sectorale loopbaanfonds van en voor mensen in printmedia industrie.  Een greep uit hun aanbod naar bedrijven, medewerkers, onderwijs, werkzoekenden: opleidingspremies, gratis opleidingsaanbod, meer dan 160 Erkende Stagebedrijven, onderzoek & publicaties, duaal leren, …  Met Printmediajobs.be bieden ze een portaalsite aan voor bedrijven met vacatures en mensen op zoek naar werk, stage, …  Bedrijven met (nieuwe) medewerkers ondersteunen ze via PrintmediaCoaching op de werkvloer in functie van een duurzame tewerkstelling.

​Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken in de grafische sector' - 14 maart 23' naar david.meulemans@vdab.be  en wij sturen jou de link.

Werken in de betonsector - 14 maart 2023

“De betonindustrie, dat hangt samen met de bouwsector.”…

Dit is een idee dat wijdverspreid is maar niet overeenstemt met de werkelijkheid als het over arbeidsinhoud en -omstandigheden gaat. Reden genoeg om deze sector in het algemeen voor te stellen in functie van een correcte beeldvorming, met specifieke aandacht voor de werknemers, de werknemers- en de functieprofielen. 

Daarnaast willen we je laten kennismaken met het Sociaal Fonds voor de Betonindustie.

Brecht Stalmans, adviseur bij SFBI, licht jullie het reilen en zeilen van deze dynamische sector toe.

​Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken in de betonsector' - 14 maart 23' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Leerwegadvies - 28 februari 2023

Deel 1: Leerwinkel West-Vlaanderen, Leerwinkel Oost-Vlaanderen Leerwinkel Genk en Leerwinkel Mechelen organiseren gratis leerloopbaanbegeleiding voor volwassenen. Als voorzitter van het Lerend Netwerk Leerwinkels loodst Kelly Lebon van Leerwinkel West-Vlaanderen jullie doorheen de werking van Leerloopbaanbegeleiding. Vertrekkend vanuit interesses, talenten, competenties en de leerloopbaan oriënteert de leerloopbaanbegeleider de volwassene. Binnen deze samenwerking komen we tot een concreet actieplan, op maat van de volwassene. Dit actieplan houdt rekening met mogelijke drempels en wordt afgestemd met andere dienstverlenende partners binnen het netwerk van de volwassene.

Deel 2: Als jarenlange partner van VDAB staan Anouk Smets en Ellen Bruyninckx van Skill BuilderS jullie te woord over het project Leerwegadvies. Ze lichten toe hoe jouw klant binnen dit project gratis 1-op-1-begeleiding op maat krijgt om te ontdekken welke opleiding bij hem/haar past en hoe deze kan aangevat worden. De voorwaarden om in te stappen in dit project komen aan bod, alsook de inhoud, duurtijd en voordelen van het traject.


Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Leerwegadvies' - 28 februari 23' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Werken in de textielsector - 14 februari 2023

Begeleid je vaak klanten met interesse in de textielsector?  Weet je dat de textielsector opgedeeld wordt in vijf grote productgroepen: interieurtextiel, technisch textiel, kledingtextiel, veredeling en garenproductie?  Ken je àlle jobs, opleidingen en hun specifieke kenmerken vanbinnen en vanbuiten?  Weet je welke profielen het best passen om te werken in deze sector?  Wist je dat er textiel zit in een windmolen?      
Is je antwoord ja of nee, neem dan deel aan deze PITSTOP over de Textielsector om je kennis nog meer te verfijnen!    

De textielsector wordt speciaal voor jou van naaldje tot draadje uitgelegd door Hannelore Biebau, opleidingscoördinator bij COBOT.    
Na deze boeiende Pitstop begrijp je nog véél beter de textielsector met zijn exacte behoeftes, en zal de textielsector letterlijk in je vingers zitten!

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken in de textielsector' - 14 februari 23' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Werken in de houtsector - 6 december 2022

De hout-en meubelsector, waar natuurlijke producten en duurzaamheid samen gaan, zoekt m/v/x met werkgoesting. In een 2.000-tal KMO’s maken 17.000 arbeiders en 6.000 bedienden levensnoodzakelijke producten. Of het nu gaat om de stoel waar je op zit, je eetkamertafel, je bed, je thuis- of kantoorbureau, als je een winkel binnenstapt, door je raam kijkt, ... je kan er niet omheen: de producten uit de hout- en meubelsector vind je overal. 

Jana De Wolf en Jenny Van Damme, beiden sectorconsulenten Arbeidsmarktwerking bij WOODWIZE, lichten de details toe van het reilen en zeilen in deze sector.

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken in de houtsector' - 6 december 2022' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Werken in de voedingssector - 22 november 2022

Vind de geknipte job in de voedingssector. De voedingsindustrie is niet alleen de meest diverse en lekkerste sector van het land, maar ook een van de grootste industriële werkgevers. De 4500 voedingsbedrijven bieden werk aan meer dan 90000 arbeidskrachten en zoeken constant nieuwe werkkrachten. Kiezen voor een job in een voedingsbedrijf is kiezen voor een job dicht bij huis en voor garantie op een stabiele loopbaan. Daniëlle Verlaet en Herbert Matthys van Alimento leggen jullie haarfijn uit welke mogelijkheden er zijn binnen deze sector.

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken in de voedingssector - 22 november 2022' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

De arbeidsmarkt van morgen? - 8 november 2022

De coronacrisis lijkt verteerd op de arbeidsmarkt. Deze is echter historisch krap: Steeds minder werkzoekenden en steeds meer openstaande vacatures. Toch heeft de coronacrisis nog een effect, want we zijn met zen allen meer gaan nadenken over onze loopbaan. Het moment dat je samen met je klant tot een aantal voorkeursberoepen bent gekomen, dat is het moment om deze te toetsen aan de arbeidsmarkt. Zijn deze realistisch? Sluiten ze aan op de huidige (en toekomstige) vraag op de arbeidsmarkt? Welke beroepen leunen VANDAAG daarbij aan? In deze sessie tonen we je hoe je dit samen met je klant kan nagaan, zelfs tot op gemeenteniveau. Greet Van Dooren en Ann Perret, experten Arbeidsmarkt bij VDAB geven toelichting bij de arbeidsmarkt van vandaag en de VDAB arbeidsmarkttools.

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop De arbeidsmarkt van morgen? - 8 november 2022' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Werken in de IT sector - 25 oktober 2022

Op 22 maart presenteerde Cevora al enkele sectoren die tot het omvangrijke paritair comite 200 behoren. Tijdens deze Pitstop van Cevora -deel II ligt de focus op de uitzendsector en vooral op de IT sector. Ilska Cremers en Laurence Troussart, Learning en Development Managers bij CEVORA maken jullie wegwijs in de verschillende IT beroepen, vereiste competenties en de verschillende mogelijkheden die de IT sector biedt. Zij kennen ook de vormingsmogelijkheden en trends in deze sectoren als geen ander.

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken in de IT-sector  -25 oktober 2022' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link. 

Werken in de land- en tuinbouw - 11 oktober 2022

Welk beeld heb jij van de Vlaamse land- en tuinbouw? Klopt dat beeld met de realiteit anno 2022? Doe eens de test en laat je een uurtje onderdompelen in de Vlaamse land- en tuinbouwwereld. Hoe ziet de Vlaamse land- en tuinbouw er uit? Welke sectoren zijn er? Wat zijn de competenties van een landbouwer? Hoe zit het met de arbeidsomstandigheden? En hoe word je landbouwer? Wat zijn de vormingsmogelijkheden? In deze pitstop neemt Koen Wellemans van het departement Landbouw en Visserij je mee voor een tocht doorheen de Vlaamse land- en tuinbouw.

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken in de land- en tuinbouw  -11 oktober 2022' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link. 

Werken op de luchthaven- 27 september 2022

Brussels Airport is de grootste luchthaven van België en daarmee een van de grootste werkgevers van het land. Aviato, het tewerkstellingscentrum van de luchthaven, is een samenwerking tussen VDAB, Actiris en Brussels Airport Company. Aviato verwelkomt dagelijks werkzoekenden uit het hele land en bemiddelen voor hen inzake werkgelegenheid en opleidingen voor jobs op en rond de nationale luchthaven.

Tijdens deze Pitstop gaven Sara Gorter en Inge Vervloet uitleg over wat Aviato precies doet, welke sectoren er zijn op de luchthaven, welke competenties er nodig zijn, waarom mensen zo graag werken op de luchthaven, ...

​Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken op de luchthaven -27 september 2022' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link. 

Werken in de Handel - 13 september 2022

De handelssector omvat de voedingshandel, groothandel en detailhandel en heeft een hoge werkzekerheid. De sector omvat jobs met veel menselijk contact zoals de job van verkoper, winkelmanager, commercieel assistent, slager, bakker, optieker, bloemschikker, fietshersteller... maar ook jobs waarin digitalisering, communicatie, marketing, HR, financiën, IT, juridische materie of logistiek de belangrijke thema's zijn.

Milan Chevrolet van Unizo Retail en Sabien De Mont van Comeos gaan graag dieper in op de beroepen in deze sector en hebben het uitgebreid over de gezochte profielen en hun eigenschappen. 

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken in de Handel -13 september 2022' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link. 

VDAB Servicelijn en werknemersloket - 28 juni 2022

De VDAB-Servicelijn is het VDAB contactcenter waar klanten terecht kunnen met algemene of informatieve vragen. Lindy Gheys, teamleider Servicelijn, en Kim Derieuw, expert Kennisbeheer Digitale dienstverlening van VDAB, lichten hun werking toe. Leen Glorieux, teamleider van de e-coaches van VDAB, gaat in op het aanbod en de werking van het werknemersloket.

​Presentatie 

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Loopbaanbegeleiding VDAB Servicelijn - 28 juni 2022' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Werken in de Horeca - 14 juni 2022

De horeca verbindt mensen, doet zorgen vergeten, creëert mooie momenten in ieders leven en laat vele harten sneller slaan.   Dit vraagt om deskundig personeel.  Wil je meer weten over de beroepen, het takenpakket, de werkomgeving, het loon, de werktijden, de doorgroeimogelijkheden, enz.  In deze Pitstop zetten Joris Rutsaert en  Sofie Luyckx van Horeca Forma Vlaanderen alle nuttige informatie  over deze sector op een rijtje.

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken in de Horeca -14 juni 2022' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link. 

Werken in het onderwijs - 31 mei 2022

Guy Jacobs en Bert Cauwenberghs van AGODI lichten toe welke diploma's en bekwaamheidsbewijzen nodig zijn, en hoe je solliciteert in het onderwijs. Je krijgt info die jij aan je klanten kan doorgeven.

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Werken in het onderwijs - 31 mei 2022' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Werken in de Vastgoedsector - 17 mei 2022

Werken in de vastgoedsecetor is meer dan het gekende verkopen van huizen of problemen met huurders oplossen. Brecht Vanhaecke, sectorconsulent bij Fonds 323, haalt in deze Pitstop een aantal vooroordelen onderuit en geeft een frisse blik op de vele kansen en mogelijkheden die deze sector te bieden heeft.

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop 'Werken in de Vastgoedsector - 17 mei 2022' ' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Re-integratie - 3 mei 2022

Wat zijn de mogelijkheden voor werknemers met een gezondheidsprobleem die willen re-integreren op de arbeidsmarkt?  Wat als terugkeren naar de oorspronkelijke job niet meer mogelijk is? Welke dienstverlening bieden VDAB en partners? Hoe werken die actoren samen? In deze Pitstop zet Nikolaj Basselé, expert intensieve dienstverlening van VDAB, alle stappen en tools op een rijtje.

Meer info

Werken in de sector Transport en Logistiek - 19 april 2022

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van de Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken in de sector Transport en Logistiek - 19 april 2022' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Bediendesector - deel 1 - 22 maart 2022

Een job als bediende is biedt veel mogelijkheden. Voor sommige bediendejobs heb je meer kandidaten dan vacatures. Andere specifieke en gespecialiseerde bediendejobs zijn knelpuntberoepen en bieden veel kansen. Bediendejobs vallen meestal onder paritair comité 200.

Dirk Coenen, Strategic Partnership Expert van Cevora (centrum voor vorming van het aanvullend paritatir comité voor bedienden) neemt je  mee door de vele kansen die een job als bediende biedt en licht de interessante opleidingsmogelijkheden binnen de sector toe. Denk aan een job in de autosector, in een callcenter, in de bouw, in de handel, ... 
Opgelet! Door de grote omvang en verscheidenheid binnen deze sector voorzien we in het najaar een vervolg op dit deel 1. In deel 2 zoomen we dan in op twee subsectoren die nog niet aan bod kwamen: werken als bediende in de IT-sector en in de uitzendsector.

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop De bediendesector - deel 1 - 22 maart 2022' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Technologische sector - Mtech+ - 8 maart 2022

In deze Pitstop kom je meer te weten over de uitdagende jobs in de technologische sector. Kris Van Eeckhout, coördinator Mtech+ Vlaanderen en Giovanni Pauwels (VDAB) lichten toe wat er nodig is om in deze sector aan de slag te gaan. Zij nemen je mee in de wereld van de technische beroepen, de doorgroeimogelijkheden en de ondersteuning die je krijgt tijdens je loopbaan binnen deze sector.

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop De technologische sector - 8 maart 2022' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Digitale loopbaantools - deel II - 22 februari 2022

Tijdens de pitstop van 7 december 2021 maakte je al kennis met enkele digitale tools van VDAB (Jobbereik, Oriënt, loopbaantest, Jouw waarden, ...).

In deze Pitstop neemt Cindy Hermans, vakexpert Business Support, Communicatie, Sales en Office bij VDAB jullie mee in tools over de 21e-eeuwse vaardigheden. Deze sleutelcompetenties helpen je klanten in loopbaanbegeleiding om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt van de 21e eeuw.

In deze tools komen thema's aan bod als assertiviteit, constructief samenwerken, conflicthantering, leidinggeven, eigenaarschap, ... 

​Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop 'Digitale loopbaantools - deel II' - 22 februari 2021' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Elektrotechnische sector - Volta - 8 februari 2022

Go electro! Het klimaatvraagstuk, de digitalisering en e-mobility maken dat de elektrotechnische sector volop beweegt en nieuwe jobs creëert. 

Marleen Van der Straten, Adviseur bij Volta, maakt je wegwijs in de sector (beroepsmogelijkheden, wat werkgevers belangrijk vinden, …) en vertelt wat Volta als organisatie loopbaanbegeleiders kan aanbieden.  

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop De Elektrotechnische sector - Volta - 8 februari 2022' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Social-profitsector - 1 februari 2022

De social-profitsector is de som van vele deelsectoren, van kinderopvang tot ziekenhuizen en sociale economie

Tine Winnelinckx van VIVO (Vlaams Instituut voor Vorming en Opleiding in de social-profitsector) en Christine Van Dam van FeBi (Vereniging van de Federale en Bicommunautaire Sociale Fondsen van de non-profit sector vzw) geven graag een toelichting bij de waaier van beroepen en bestaande opleidingen in deze boeiende sector mt helaas veel knelpuntberoepen.

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop De social-profitsector - 1 feb 22' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Digitale loopbaantools - 7 december 2021

We frissen jullie kennis over een aantal prominente en gratis te gebruiken VDAB tools op en wat ze voor de burger kunnen betekenen.

 • Dominiek Vivier maakt je wegwijs in 'Oriënt' en Bertje Bensaïd heeft het over de tool 'Jobbereik', twee AI aangedreven tools.
 • David Meulemans licht het gebruik toe van de 'Loopbaantest, Jouw kwaliteiten, Jouw waarden en Jouw netwerk'.

​Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop 'Digitale loopbaantools' - 7 decemeber 2021' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

 

Startersgids - 23 november 2021

Nadine De Weirdt van VLAIO maakt je wegwijs in de Startersgids. Deze digitale tool omvat een wegwijs in alle mogelijke hulpbronnen en organisaties die de potentiële ondernemer kunnen ondersteunen.

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Startersgids - 23 nov 21' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

De arbeidsmarkt vandaag! - 12 oktober 2021

Hoe de arbeidsmarkt er vandaag echt uitziet en wat de impact is van COVID-19 kom je te weten in deze Pitstop Loopbaanbegeleiding. Anne Caelen en Ann Perret, experten arbeidsmarkt bij VDAB:

 • gaan in op vraag en aanbod op de arbeidsmarkt
 • lichten toe welke verschillende toepassingen VDAB (Arvastat, Beroepen in cijfers, ...) heeft ontwikkeld en nog in petto heeft

Na deze toelichting van deze VDAB tools kan je beter werken met deze tools en er het allerbeste uithalen.

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van de Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop De arbeidsmarkt vandaag! - 12 okt 21' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Digilab Sociaal Ondernemen - 21 september 2021

2 onderwerpen komen aan bod:

 • Toelichting bij het concept 'Pitstop Loopbaanbegeleiding' door David Meulemans van VDAB
 • Sarah Decombel en Kathleen Melis van de Sociale Innovatiefabriek geven uitleg over het Digilab Sociaal Ondernemen, een 3 daagse online 'opleiding' voor klanten in loopbaanbegeleiding die meer willen weten over het starten van het sociaal ondernemerschap. 

Presentatie

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Digilab Sociaal Ondernemen - 21 sept 21' naar david.meulemans@vdab.be en wij sturen jou de link.

Op deze pagina

Feedback van deelnemers:

Lidewei Beel: "Heel interessante pitstop! Echt wat ik nodig heb als loopbaanbegeleider!"

Eliane Kunnen: "Merci voor jullie ‘up-to-date’ werk! Jullie spelen kort op de bal.Ik ga direct zelf nog eens exploreren." 

Isabelle Stubbe: "Ik vind de pitstops heel goed en to-the-point gegeven. Een absolute meerwaarde voor loopbaanbegeleiders. Dank hiervoor!"