Pitstops

Afbeelding
Pitstop loopbaanbegeleiding banner

De arbeids- en ook opleidingsmarkt is voortdurend in beweging. In deze context van continue veranderingen speel jij als partner van VDAB een belangrijke rol. Omdat wij het belangrijk vinden dat jij ‘mee bent’, organiseren wij deze online 'Pitstops' voor jou.

 

Bekijk de agenda en schrijf je in >

Wat is het en voor wie?

De VDAB-pitstops zijn online interactieve kennis- en inspiratiesessies voor voor iedereen die burgers begeleidt naar werk: partnerbemiddelaars, coaches, loopbaanbegeleiders, trajectbegeleiders, … 

Experts van binnen en buiten VDAB bieden je in deze sessies informatie over:

  • de arbeids- en opleidingsmarkt
  • de VDAB-dienstverlening
  • digitale tools en wetenschappelijke inzichten

Hoe werkt het?

Je schrijft je in via de link hierboven. We bezorgen je de link waarop je de sessie op het geplande tijdstip online kan volgen.

Tijdens de sessie kan je vragen stellen en discussiëren met experts en andere professionals, en krijg je de nodige bronnen en links voor jou en jouw klanten. 

We nemen elke sessie op.

Na de sessie mailen we jou de link naar de opname en een samenvatting van de sessie.

Werken in de houtsector - 6 december 2022

De hout-en meubelsector, waar natuurlijke producten en duurzaamheid samen gaan, zoekt m/v/x met werkgoesting. In een 2.000-tal KMO’s maken 17.000 arbeiders en 6.000 bedienden levensnoodzakelijke producten. Of het nu gaat om de stoel waar je op zit, je eetkamertafel, je bed, je thuis- of kantoorbureau, als je een winkel binnenstapt, door je raam kijkt, ... je kan er niet omheen: de producten uit de hout- en meubelsector vind je overal. 

Jana De Wolf en Jenny Van Damme, beiden sectorconsulenten Arbeidsmarktwerking bij WOODWIZE, lichten de details toe van het reilen en zeilen in deze sector.

Presentatie

Presentatie Pitstop Loopbaanbegeleiding Werken in de Houtsector (3.48 MB)

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken in de houtsector' - 6 dec 22' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link.

Werken in de voedingssector- 22 november 2022

Vind de geknipte job in de voedingssector. De voedingsindustrie is niet alleen de meest diverse en lekkerste sector van het land, maar ook een van de grootste industriële werkgevers. De 4500 voedingsbedrijven bieden werk aan meer dan 90000 arbeidskrachten en zoeken constant nieuwe werkkrachten. Kiezen voor een job in een voedingsbedrijf is kiezen voor een job dicht bij huis en voor garantie op een stabiele loopbaan. Daniëlle Verlaet en Herbert Matthys van Alimento leggen jullie haarfijn uit welke mogelijkheden er zijn binnen deze sector.

 

Presentatie

Presentatie Loopbaanbegeleiding Werken in de voedingssector - 22 november 2022 (3.93 MB)

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken in de voedingssector - 22 november 2022' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link.

De arbeidsmarkt van morgen? - 8 november 2022

De coronacrisis lijkt verteerd op de arbeidsmarkt. Deze is echter historisch krap: Steeds minder werkzoekenden en steeds meer openstaande vacatures. Toch heeft de coronacrisis nog een effect, want we zijn met zen allen meer gaan nadenken over onze loopbaan. Het moment dat je samen met je klant tot een aantal voorkeursberoepen bent gekomen, dat is het moment om deze te toetsen aan de arbeidsmarkt. Zijn deze realistisch? Sluiten ze aan op de huidige (en toekomstige) vraag op de arbeidsmarkt? Welke beroepen leunen VANDAAG daarbij aan? In deze sessie tonen we je hoe je dit samen met je klant kan nagaan, zelfs tot op gemeenteniveau. Greet Van Dooren en Ann Perret, experten Arbeidsmarkt bij VDAB geven toelichting bij de arbeidsmarkt van vandaag en de VDAB arbeidsmarkttools.

Presentatie

Presentatie Pitstop Arbeidsmarkt van morgen? - 8 november 2022 (3.39 MB)

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop De arbeidsmarkt van morgen? - 8 november 2022' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link.

 

 

Werken in de IT sector - 25 oktober 2022

Op 22 maart presenteerde Cevora al enkele sectoren die tot het omvangrijke paritair comite 200 behoren. Tijdens deze Pitstop van Cevora -deel II ligt de focus op de uitzendsector en vooral op de IT sector. Ilska Cremers en Laurence Troussart, Learning en Development Managers bij CEVORA maken jullie wegwijs in de verschillende IT beroepen, vereiste competenties en de verschillende mogelijkheden die de IT sector biedt. Zij kennen ook de vormingsmogelijkheden en trends in deze sectoren als geen ander.

Presentatie

Presentatie Loopbaanbegeleiding Werken in de IT-sector - 25 oktober 2022 (1.85 MB)

Filmpje


Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken in de IT-sector  -25 oktober 2022' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link. 

 

Werken in de land- en tuinbouw -11 oktober 2022

Welk beeld heb jij van de Vlaamse land- en tuinbouw? Klopt dat beeld met de realiteit anno 2022? Doe eens de test en laat je een uurtje onderdompelen in de Vlaamse land- en tuinbouwwereld. Hoe ziet de Vlaamse land- en tuinbouw er uit? Welke sectoren zijn er? Wat zijn de competenties van een landbouwer? Hoe zit het met de arbeidsomstandigheden? En hoe word je landbouwer? Wat zijn de vormingsmogelijkheden? In deze pitstop neemt Koen Wellemans van het departement Landbouw en Visserij je mee voor een tocht doorheen de Vlaamse land- en tuinbouw.

 

Presentatie

Presentatie Loopbaanbegeleiding Werken in de land- en tuinbouw - 11 oktober 2022 (2.47 MB)

Filmpje


Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken in de land- en tuinbouw  -11 oktober 2022' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link. 

Werken op de luchthaven- 27 september 2022

 

Brussels Airport is de grootste luchthaven van België en daarmee een van de grootste werkgevers van het land. Aviato, het tewerkstellingscentrum van de luchthaven, is een samenwerking tussen VDAB, Actiris en Brussels Airport Company. Aviato verwelkomt dagelijks werkzoekenden uit het hele land en bemiddelen voor hen inzake werkgelegenheid en opleidingen voor jobs op en rond de nationale luchthaven.

Tijdens deze Pitstop gaven Sara Gorter en Inge Vervloet uitleg over wat Aviato precies doet, welke sectoren er zijn op de luchthaven, welke competenties er nodig zijn, waarom mensen zo graag werken op de luchthaven, ...


Presentatie

Presentatie Loopbaanbegeleiding Werken op de Luchthaven - 27 september 2022 (21.25 MB)

Filmpje


Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken op de luchthaven -27 september 2022' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link. 

Werken in de Handel - 13 september 2022

De handelssector omvat de voedingshandel, groothandel en detailhandel en heeft een hoge werkzekerheid. De sector omvat jobs met veel menselijk contact zoals de job van verkoper, winkelmanager, commercieel assistent, slager, bakker, optieker, bloemschikker, fietshersteller... maar ook jobs waarin digitalisering, communicatie, marketing, HR, financiën, IT, juridische materie of logistiek de belangrijke thema's zijn.

Milan Chevrolet van Unizo Retail en Sabien De Mont van Comeos gaan graag dieper in op de beroepen in deze sector en hebben het uitgebreid over de gezochte profielen en hun eigenschappen. 

 

Presentatie

Presentatie Loopbaanbegeleiding Werken in de Handel - 13 september 2022 (2.79 MB)

 

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken in de Handel -13 september 2022' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link. 

VDAB Servicelijn en werknemersloket - 28 juni 2022

De VDAB-Servicelijn is het VDAB contactcenter waar klanten terecht kunnen met algemene of informatieve vragen. Lindy Gheys, teamleider Servicelijn, en Kim Derieuw, expert Kennisbeheer Digitale dienstverlening van VDAB, lichten hun werking toe. Leen Glorieux, teamleider van de e-coaches van VDAB, gaat in op het aanbod en de werking van het werknemersloket.

​Presentatie 

Presentatie Loopbaanbegeleiding VDAB Servicelijn + werknemersloket (587.64 KB)

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Loopbaanbegeleiding VDAB Servicelijn - 28 juni 2022' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link.

Werken in de Horeca -14 juni 2022

De horeca verbindt mensen, doet zorgen vergeten, creëert mooie momenten in ieders leven en laat vele harten sneller slaan.   Dit vraagt om deskundig personeel.  Wil je meer weten over de beroepen, het takenpakket, de werkomgeving, het loon, de werktijden, de doorgroeimogelijkheden, enz.  In deze Pitstop zetten Joris Rutsaert en  Sofie Luyckx van Horeca Forma Vlaanderen alle nuttige informatie  over deze sector op een rijtje.

Presentatie

Presentatie Loopbaanbegeleiding Werken in de Horeca - 14 juni 2022 (24.91 MB)

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken in de Horeca -14 juni 2022' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link. 

Werken in het onderwijs - 31 mei 2022

Guy Jacobs en Bert Cauwenberghs van AGODI lichten toe welke diploma's en bekwaamheidsbewijzen nodig zijn, en hoe je solliciteert in het onderwijs. Je krijgt info die jij aan je klanten kan doorgeven.

Presentatie

Pitstop Loopbaanbegeleiding Werken in het Onderwijs - 31 mei 2022 (3.22 MB)

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Werken in het onderwijs - 31 mei 2022' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link.

Werken in de Vastgoedsector - 17 mei 2022

Werken in de vastgoedsecetor is meer dan het gekende verkopen van huizen of problemen met huurders oplossen. Brecht Vanhaecke, sectorconsulent bij Fonds 323, haalt in deze Pitstop een aantal vooroordelen onderuit en geeft een frisse blik op de vele kansen en mogelijkheden die deze sector te bieden heeft.

Presentatie

Presentatie Pitstop Loopbaanbegeleiding Werken in de vastgoed Fonds 323 (4.18 MB)

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop 'Werken in de Vastgoedsector - 17 mei 2022' ' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link.

Re-integratie - 3 mei 2022

Wat zijn de mogelijkheden voor werknemers met een gezondheidsprobleem die willen re-integreren op de arbeidsmarkt?  Wat als terugkeren naar de oorspronkelijke job niet meer mogelijk is? Welke dienstverlening bieden VDAB en partners? Hoe werken die actoren samen? In deze Pitstop zet Nikolaj Basselé, expert intensieve dienstverlening van VDAB, alle stappen en tools op een rijtje.

Presentatie

Presentatie Pitstop Loopbaanbegeleiding Re-Integratie - 3 mei 2022 (2.8 MB)

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Re-integratie - 3 mei 2022' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link.

Werken in de sector Transport en Logistiek - 19 april 2022

Presentatie

Presentatie Pitstop Werken in de sector Transport en Logistiek (808.58 KB)

Filmpje

Het filmpje met de opname van de Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Werken in de sector Transport en Logistiek - 19 april 2022' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link.

Bediendesector - deel 1 - 22 maart 2022

Een job als bediende is biedt veel mogelijkheden. Voor sommige bediendejobs heb je meer kandidaten dan vacatures. Andere specifieke en gespecialiseerde bediendejobs zijn knelpuntberoepen en bieden veel kansen. Bediendejobs vallen meestal onder paritair comité 200.

Dirk Coenen, Strategic Partnership Expert van Cevora (centrum voor vorming van het aanvullend paritatir comité voor bedienden) neemt je  mee door de vele kansen die een job als bediende biedt en licht de interessante opleidingsmogelijkheden binnen de sector toe. Denk aan een job in de autosector, in een callcenter, in de bouw, in de handel, ... 
Opgelet! Door de grote omvang en verscheidenheid binnen deze sector voorzien we in het najaar een vervolg op dit deel 1. In deel 2 zoomen we dan in op twee subsectoren die nog niet aan bod kwamen: werken als bediende in de IT-sector en in de uitzendsector.

Presentatie

Pitstop Loopbaanbegeleiding Werken als bediende (22 maart 2022) (2.45 MB)

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop De bediendesector - deel 1 - 22 maart 2022' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link.

Technologische sector - Mtech+ - 8 maart 2022

In deze Pitstop kom je meer te weten over de uitdagende jobs in de technologische sector. Kris Van Eeckhout, coördinator Mtech+ Vlaanderen en Giovanni Pauwels (VDAB) lichten toe wat er nodig is om in deze sector aan de slag te gaan. Zij nemen je mee in de wereld van de technische beroepen, de doorgroeimogelijkheden en de ondersteuning die je krijgt tijdens je loopbaan binnen deze sector.

Presentatie

Presentatie Pitstop Technologische secrot - Mtech+ 8 maart 2022 (5.7 MB)

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop De technologische sector - 8 maart 2022' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link.

Digitale loopbaantools - deel II - 22 februari 2022

Tijdens de pitstop van 7 december 2021 maakte je al kennis met enkele digitale tools van VDAB (Jobbereik, Oriënt, loopbaantest, Jouw waarden, ...).

In deze Pitstop neemt Cindy Hermans, vakexpert Business Support, Communicatie, Sales en Office bij VDAB jullie mee in tools over de 21e-eeuwse vaardigheden. Deze sleutelcompetenties helpen je klanten in loopbaanbegeleiding om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt van de 21e eeuw.

In deze tools komen thema's aan bod als assertiviteit, constructief samenwerken, conflicthantering, leidinggeven, eigenaarschap, ... 

​Presentatie

Presentatie Pitstop Loopbaanbegeleiding Digitale loopbaantools deel II - 22 februari 2022 (2.35 MB)

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop 'Digitale loopbaantools - deel II' - 22 februari 2021' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link.

Elektrotechnische sector - Volta - 8 februari 2022

Go electro! Het klimaatvraagstuk, de digitalisering en e-mobility maken dat de elektrotechnische sector volop beweegt en nieuwe jobs creëert. 

Marleen Van der Straten, Adviseur bij Volta, maakt je wegwijs in de sector (beroepsmogelijkheden, wat werkgevers belangrijk vinden, …) en vertelt wat Volta als organisatie loopbaanbegeleiders kan aanbieden.  

Presentatie

Presentatie Pitstop De elektronische sector - 8 februari 2022 (3.1 MB)

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop De Elektrotechnische sector - Volta - 8 februari 2022' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link.

Social-profitsector - 1 februari 2022

De social-profitsector is de som van vele deelsectoren, van kinderopvang tot ziekenhuizen en sociale economie

Tine Winnelinckx van VIVO (Vlaams Instituut voor Vorming en Opleiding in de social-profitsector) en Christine Van Dam van FeBi (Vereniging van de Federale en Bicommunautaire Sociale Fondsen van de non-profit sector vzw) geven graag een toelichting bij de waaier van beroepen en bestaande opleidingen in deze boeiende sector mt helaas veel knelpuntberoepen.

Presentatie

Presentatie Pitstop De Social-profitsector - 1 feb 2022 (2.79 MB)

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop De social-profitsector - 1 feb 22' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link.

Digitale loopbaantools - 7 december 2021

We frissen jullie kennis over een aantal prominente en gratis te gebruiken VDAB tools op en wat ze voor de burger kunnen betekenen.

  • Dominiek Vivier maakt je wegwijs in 'Oriënt' en Bertje Bensaïd heeft het over de tool 'Jobbereik', twee AI aangedreven tools.
  • David Meulemans licht het gebruik toe van de 'Loopbaantest, Jouw kwaliteiten, Jouw waarden en Jouw netwerk'.

​Presentatie

Presentatie Pitstop Digitale loopbaantools - 7 december 2021 (5.47 MB)

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop 'Digitale loopbaantools' - 7 decemeber 2021' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link.

 

Startersgids - 23 november 2021

Nadine De Weirdt van VLAIO maakt je wegwijs in de Startersgids. Deze digitale tool omvat een wegwijs in alle mogelijke hulpbronnen en organisaties die de potentiële ondernemer kunnen ondersteunen.

Presentatie

Presentatie Pitstop Loopbaanbegeleiding Startersgids - 23 nov 2021 (4.51 MB)

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Startersgids - 23 nov 21' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link.

De arbeidsmarkt vandaag! - 12 oktober 2021

Hoe de arbeidsmarkt er vandaag echt uitziet en wat de impact is van COVID-19 kom je te weten in deze Pitstop Loopbaanbegeleiding. Anne Caelen en Ann Perret, experten arbeidsmarkt bij VDAB:

  • gaan in op vraag en aanbod op de arbeidsmarkt
  • lichten toe welke verschillende toepassingen VDAB (Arvastat, Beroepen in cijfers, ...) heeft ontwikkeld en nog in petto heeft

Na deze toelichting van deze VDAB tools kan je beter werken met deze tools en er het allerbeste uithalen.

Presentatie

Presentatie Pitstop Arbeidsmarkt vandaag - 12 okt 2021 (2.56 MB)

Filmpje

Het filmpje met de opname van de Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop De arbeidsmarkt vandaag! - 12 okt 21' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link.

Digilab Sociaal Ondernemen - 21 september 2021

2 onderwerpen komen aan bod:

  • Toelichting bij het concept 'Pitstop Loopbaanbegeleiding' door David Meulemans van VDAB
  • Sarah Decombel en Kathleen Melis van de Sociale Innovatiefabriek geven uitleg over het Digilab Sociaal Ondernemen, een 3 daagse online 'opleiding' voor klanten in loopbaanbegeleiding die meer willen weten over het starten van het sociaal ondernemerschap. 

Presentatie

Presentatie Pitstop Digilab Sociaal Ondernemen - 21 sept 21 (2.35 MB)

Filmpje

Het filmpje met de opname van deze Pitstop bekijken? Mail 'Graag link filmpje Pitstop Digilab Sociaal Ondernemen - 21 sept 21' naar nadia.vanherck@vdab.be en wij sturen jou de link.

Op deze pagina

Feedback van deelnemers:

Lidewei Beel: "Heel interessante pitstop! Echt wat ik nodig heb als loopbaanbegeleider!"

Eliane Kunnen: "Merci voor jullie ‘up-to-date’ werk! Jullie spelen kort op de bal.Ik ga direct zelf nog eens exploreren." 

Isabelle Stubbe: "Ik vind de pitstops heel goed en to-the-point gegeven. Een absolute meerwaarde voor loopbaanbegeleiders. Dank hiervoor!"